Brojke ne lažu, BiH "trpi" zbog dogovora Srbije i Irana

Vijesti 07. sep 201817:47 > 19:16
N1

U Srbiju su došli kao turisti, a u Bosni i Hercegovini su migranti. Avionom od Irana do Srbije - turistički. Od Srbije do Evrope - migrantski. Jer, prepreka do Srbije nema. Vlada susjedne zemlje prije više od godinu odlučila da se vize za državljane Irana ukinu.

Je li ova turistička povlastica za građane Irana ujedno i kolateralna šteta za Bosnu i Hercegovinu, usljed povećanog priliva migranata?

Da bismo vidjeli da li se bezvizni režim između Irana i Srbije zloupotrebljava kako bi se, između ostalog, i preko Bosne i Hercegovine domoglo Evrope, treba samo uporediti broj migranata iz Irana u 2018. i 2017. Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u 2017. godini namjeru za azil iskazalo je 16 osoba iz Irana. Od početka 2018., a tek je septembar, imamo brojku od 1.647 osoba. To je 100 puta više – i to tri mjeseca prije nego što smo uopšte ispratili kalendarsku godinu!

U martu ove godine, nakon 27 godina, poletio je prvi avion Iran Aira za Beograd. Nakon toga još dvije aviokompanije – Qeshm Air i Mahan Air, u istom mjesecu. Do sada je u pravcu Iran-Srbija poletjelo oko 20.000 putnika. Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, u prvih sedam mjeseci skoro 16.000 iranskih turista boravilo je u susjednoj zemlji. Da dio dalje, ka Evropi, nastavi ilegalno, potvrđuje i Gordan Paunović, direktor srbijanskog Info Parka, centra koji pruža pomoć migrantima.

“Ako se uporede brojevi turista iz Irana na dolaznim letovima ka Beograda i povratnim ka Teheranu, postoji razlika od oko 30%. Ljudi koji nedostaju na povratnim letovima su oni koji su odlučili da nastave svoj put dalje ka Evropi. Po nekim podacima, do kojih je Info Park došao uz pomoć nekih nevladinih organizacija kao FRONTEX, u Srbiju je od ukidanja viza do danas ušlo oko 40.000 građana Irana”, ističe Paunović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić alarmirao je zbog “lažnih iranskih turista” i evropske zvaničnike.

“To je problem sa kojim smo mi upoznali komesara Hahna, predstavnike EU i institucije i ovlaštene predstavnike Srbije. Riječ je o tome da je Srbija ukinula vize, odnosno napravila bezvizni režim između Srbije i Irana. U ovome trenutku imaju tri avionska direktna leta u toku sedmice, sa tendencijom da se poveća na pet. Imamo činjenicu da oni koji dolaze u Srbiju kao turisti, pojavljuju se kao migranti bez dokumenata u BiH. Naravno da će se to zaustaviti. To će morati biti prekinuto”, poručuje Zvizdić.

Ove godine, od ukupnog broja onih koji su se, uglavnom preko Srbije, domogli BiH, 50 je smješteno u Imigracioni centar, 66 vraćeno po readmisiji, a 18 Iranaca vratilo se dobrovoljno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.