Završena vježba "Brzi odgovor 2018."

Vijesti 07. sep 201818:42 > 19:16
N1

Završena je vježba "Brzi odgovor 2018.", tijekom koje su pripadnici OSBiH, zajedno s predstavnicima agencija za provedbu zakona u BiH i pripadnicima EUFOR-a, uvježbavali koordinaciju u izvanrednim situacijama, zapovjedanje, kontrolu i komunikacije te određene radnje i procedure vezane za operacije potpore miru.

Prosvjedi ispred zgrade jedne međunaordne institucije. Niazgled bezazleni, a potom radiklani, zahtjevali su reakciju pripadnika EUFOR-a, KFOR-a, OSBiH te SIPA-e.

Teroristi su ugrozili osoblje, zbog čega je bila neophodna reakcija, i na zemlji, ali i iz zraka.

Na sreću, samo u vojnoj vježbi “Brzi odgovr 2018.”, koja je metodsko-pokaznom demonstracijom uspješno okončana.

“Ovo je bila godišnja provjera funkcionalnosti naših procedura i planova za izvanredne situacije. Ponosan sam što mogu reći da su po prvi put elementi svih rezervnih snaga koje daju zemlje članice EU i NATO-a učestvovali u vježbi. To je snažan znak posvećenosti i vjerodostojnosti i time je brojno stanje EUFOR-a tokom ovog perioda bilo preko 1000 vojnika”, istakao je Martin Dorfer, zapovjednik EUFOR-a.

U ovoj međunarodnoj vježbi sudjelovali su višenacionalni bataljon EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu. A s njima i pripadnici domaćih sigurnosnih struktura, čija se obuka nastavlja i dalje.

“Oružane snage BiH, tokom čitave kalendarske godine, kako prije, tako i u budućnosti, sprovode zajedničko djelovanje, zajedničku obuku sa pripadnicima EUFOR-a, i primarni cilj i interes nam je da kroz zajedničke vježbe sa našim strateškim partnerima, u ovoj situaciji sa EUFOR-om, te partnerima iz NATO zemalja, našim sigurnosnim agencijama, unaprijeđujemo kapacitete i sposobnosti OS BiH”, naglasio je je Senad Mašović, general OS BiH.

Vježba “Brzi odgovor 18” najveća je u nizu vježbi koja je izvedena ove godine i bila je ambiciozno zamišljena sa aktivnostima na više lokacija širom zemlje. Provedena je u oba bh. entieta te u Brčko distriktu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.