Jovanović: Vidim nacionalizam iz Mostara i Banjaluke

Vijesti 07. sep 201818:56 > 19:09
N1

Specijalni gost Demokratske fronte i Građanskog saveza na početku predizborne kampanje i obraćanja koje je ogranizovano u Sarajevu bio je Čedomir Jovanović.

Jovanović je kazao da je došao na predizbornu konvenciju zato što u predstavnicima GS-a i DF-a vidi saradnike za budućnost.

Danas sam došao u Sarajevo na predizbornu konvenciju. Ne zato što želim da se miješam u unutrašnje prilike u BiH, nego u ovim ljudima vidim saradnike za budućnost za posao koji nije urađen godinama. BiH i Srbija su upućene jedna na drugu. Problemi mogu biti vaši i bnaši, ali rješenje je zajednička politika. U svijetu koji se okrenuo na glavu što svakog dana gledamo oko sebe. Nijedan roditelj ne gleda pozitivno na situaciju oko svoje djece, a to je jedini motiv koji nas pokreće“, istakao je Jovanović.

Dodao je da se BiH mora mijenjati u “demokratsku, evropsku i građansku”.

Mislim da jedino možemo biti sigurni da ćemo nešto ostvariti ako radimo zajedno. BiH se mora mijenjati, želim da vidim građansku, demokratsku i evropsku BiH. BiH u kojoj ljudi razumniju da ne postoje samo radi sebe, ne go da su upućeni jedni na druge. Gospodina Komšića poznajem godinama, naše političko poznanstvo je već i punoljetno. Kad toliko vremena prođe a razgovaramo o ciljevima koje nismo ostvarili, to ne mislim da je naš minus nego predanost. Ako ne možemo da se oslonimo na svijet, onda smo dužni pružiti ruku jedni drugima. Zabrinut sam zbog svega što vidim danas i u BiH i Srbiji“.

Želim da BiH poželim drugačiji epilog od svakog kojeg je imala do sada nakon brojanja glasova. Nadam se da ćemo spriječiti scenario kojeg često viđamo. Ne želim da BiH bude blokirana nacionalizmom kojeg u ovom trenutku vidim da dolazi iz Banjaluke i Mostara. Dogovori koji su pravljeni, što je u politici legitimno, ali nisu pitali baš sve, onda ti dogovori i ne obavezuju sve. Želim da BiH u narednom mandatu uradi sve što nije ranije zbog neodgovornih podjela“, poručio je Jovanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.