Izetbegović: Svako ko voli ovu zemlju – naš je

Vijesti 07. sep 201822:08 > 22:09
Fena

Stranka demokratske akcije BiH (SDA BiH) večeras je, pred nešto više od 5.000 simpatizera u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici te pod sloganom "Snaga naroda", održala prvi predizborni skup te predstavila kandidate za Opće izbore 2018. godine.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je glasače da na predstojećim izborima glasaju za kandidate ove stranke, pogotovo za njihovog kandidata za Predsjedništvo BiH Šefika Džaferovića.

Dodao je i kako je uvjeren da će dobiti podršku da nastave reformske peocese koje su, kakao je istakao Izetbegović, neki željeli zaustaviti, ali za koje ne postoji alternativa. Ne postoji, poručio je, zbog omladine.

“Pitamo se zašto mladi odlaze iz BiH, iz regiona…Oni žele da odu u stabilne, mirne i prosperitetne zemlje, koje su izgradile svoju infrastrukturu”, kazao je Izetbegović.

Poručio je kako imaju i planove, projekte i novac da nastave infrastrukturne projekte, pogotovo putne komunikacije kojima žele povezati sve krajeve BiH. Sve historijske projekte, poručio je, žele okončati do 2026. godine.

“Idemo podržani snagom naroda u devetu izbornu pobjedu”, uvjeren je Izetbegović. On je podsjetio i kako se pokazalo da se ne može pobijediti niti savladati narod koji ima vjeru, koji se bori za slobodu i za parče zemlje na kojoj je rođen te kojeg vodi stranka kao SDA.

“Kada kažem narod, ne mislim samo na Bošnjake. Svako ko voli ovu zemlju, ko je poštuje i ko poštuje svoje komšije, ko želi mir – je naš. Jer, Bosna je brava sa tri zupca i ma kako bio veliki naš ključ, bošnjački, nedovoljno je da se ta brava otključa”, istakao je Izetbegović.

Skupu se obratio i potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, koji je pozvao na borbu za povratak svakog čovjeka na njegova prijeratna ognjišta.

“Pozivam svoje prijatelje iz FBiH koji imaju razvijen biznis, ulažu na prostor entiteta RS, zapošljavajte Bošnjake, jer to je najbolja investicija i najveća investicija, i najveća sigurnost za domovinu BiH. Ljudi će živjeti tamo gdje budu imali posla. Niko neće živjeti tamo gdje nema posla”, poručio je Salkić, koji je dodao i kako će se zalagati te boriti za reviziju Ustava RS-a, jer on je, po njegovom mišljenju, temelj nejednakopravnosti Bošnjaka.

Kandidat za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović istakao je kako se u SDA uvijek odlučivalo timski.

“Za ovu zemlju i ovaj narod. Nije ovo stalni posao. Ovo je vrlo ozbiljan posao, tako je od rahmetli Alije Izetbegovića pa do danas. I tako će i ostati, neka znaju. Imam poruku za one koji nasrću na BiH. Tu ću im poruku svaki dan ponavljati. I kada budem u Predsjedištvu BiH. A ta poruka je: Okrenimo se dijalogu i saradnji, i razvoju ekonomije, jer u destrukciji nikada nećete uspjeti. Neće vam to dozvoliti SDA. I ja, kao član Predsjedništva”, poručio je Džaferović.

O motivima svog povratka u politiku govorio je glumac Emir Hadžihafizbegović, a u muzičkom dijelu, između ostalih, nastupio je i Hari Mata Hari. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.