Posljednji dani bosanskog brdskog konja na Borikama

N1

Konji na ergeli Borike zimu dočekuju na otvorenom. Vlasnici ergele upozoravaju da će zauvijek izmjestiti konje sa Borika ukoliko se nešto ne riješi. Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske upozoravaju da konji mogu biti oduzeti.

Za arapskog konja, Siglu, ovo bi mogli biti poslednji dani na Borikama. Imanje na kojima su decenijama uzgajani bosanski brdski i arapski konji još jednom je promjenilo vlasnika. Garantni Fond i MF Banka prodali su ga Agrosu iz Rogatice, a konji su ostali u vlasništvu porodice Šljivić, bez pašnjaka i štala.

“Arapski konji ne mogu biti zimi na polju, mi ćemo sačekati mjesec, eventualno dva, da vidimo da li će se slučajno pojaviti kupac tih konja, mi ćemo njih da prevedemo na Romaniju, da zakupimo štale i da ih tu smjestimo, i onda poslije toga nemamo namjeru da ih vraćamo na Borike”, kazala je Nikolina Šljivić, vlasnica konja.

Bosanski brdski konji su dio biološkog naslijeđa od interesa za Republiku Srpsku. Šljivići kažu, nudili su Vladi Republike Srpske i Opštini da ih otkupi no bezuspješno. Iz ministarstva poljoprivrede s druge strane kažu nisu nailazili na razumijevanje vlasnika Ergele. Sada upozoravaju da veterinarska inspekcija može da oduzme grla ukoliko se o njima ne vodi briga.

“Na osnovu poslednjih dobijenih informacija o stanju životinja na ergeli, Ministarstvo upozorava vlasnika da je po Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja dužan da obezbjedi hranu, smještaj i zdravstvenu zaštitu za životinje čiji je vlasnik”, stav je Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Iako nije bio u njihovom vlasništvu, Šljivići su koristili ovčarnik i pašnjake Garantnog Fonda i MF Banke. Prije dva mjeseca ova dobra su promijenila vlasnika.

“Javio samo jedan ponuđač, i to privredno društvo AGROS d.o.o. Rogatica, sa ponudom od 152.000,00 KM za zemljište upisano u KO Borike (34.769m2) i KO Sjemeć (20.403m2), što su suvlasnici zemljišta (Fond i banka sa ½ dijela) prihvatili i zaključli ugovor o prodaji sa navedenim pravnim licem”, saopšteno je iz Garantnog Fonda RS.

Više od pedeset dunuma zemlje, i više devastiranih objekata prodato je za 152 hiljade maraka, daleko ispod procjenjene vrijednosti.

“Sve nekretnine su u postupku izvršenja procijenjene od strane vještaka građevinske struke na vrijednost od 1.087.000 KM. U vlasništvu MF banke je ostao hotel “Borike“ čija je vrijednost procijenjena na 673.181 KM, a udio MF banke u vlasništvu hotela je 50%”, saopteno je iz MF banke.

Iz preduzeća Agros koji je otkupilo zemlju i štale pred kamere nisu željeli. Kratko su nam pojasnili da žele da rekonstruišu nekadašnji ovčarnik, te da ga prilagode za uzgoj krava muzara i ovaca. O konjima za sada ne razmišljaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.