Protesti prosvjetnih radnika u Mostaru, odgovorio ministar

Vijesti 10. sep 201815:48 > 16:02
Bljesak.info

Predstavnici sindikata srednjih škola koji djeluju na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak su u Mostaru održali štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju kao izraz nezadovoljstva odnosom kantonalne vlade.

Nekoliko stotina članova sindikata, uz transparente, pištaljke, trube i bubnjeve, krenuli su nešto iza 13 sati od Kantarevca prema zgradi kantonalne vlade gdje im se unatoč pozivima nitko od nadležnih nije obratio.

Sindikalisti su poručili kako neće odustati od svojih zahtjeva te će organizirati još jedan štrajk upozorenja, nakon čega kreću u generalni štrajk.

Sindikati imaju tri zahtjeva, a jedna od njih je da im se odmah poveća plaća za 10 posto, a ne za 4 posto koliko je predlagala Vlada HNK-a.

“Moja plaća je 950 maraka. S uvećanjem od 4 posto plaća mi ne bi došla ni do tisuću maraka. Pa neka javnost procijeni je li to za jednoga profesora dolično ili nije, je li previše ili premalo. Ja mislim da je to premalo”,  kazao je ranije predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić.

Sindikati, također, traže rješavanje statusa ljudi koji rade na određeno radno vrijeme jer, kako navode, HNK je jedini kanton koji prošle godine nije imalo natječaje. Traže i da se isplata pravomoćnih presuda na osnovu tužbi zbog razlike u visini toplih obroka od 2009. do 2013. vrši po vremenskom redoslijedu.

Ministar odgovorio nastavnicima

U priopćenju ministar navodi kako su u veljači ove godine potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

”Uvjeren kako nema niti jednog razloga da korektni dijalog ne bude nastavljen, Pregovarački tim Vlade HNK poziva predstavnike sindikata da u dobroj vjeri, a na dobrobit cjelokupnog obrazovnog procesa, rješava sva otvorena pitanja, koja eventualno nisu obuhvaćena potpisanim Kolektivnim ugovorom”, reagirao je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta povodom štrajka upozorenja sindikata srednjih škola.

U priopćenju ministar navodi kako su u veljači ove godine potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

”Tada su na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici sindikata iskazali veliko zadovoljstvo korektnim dijalogom i postignutim dogovorom koji je doveo do potpisivanja spomenutog Ugovora”, naveo je i dodao kako u potpisanom Kolektivnom ugovoru prvi put značajno je povećan obujam prava radnika u obrazovanju.

Izdvojio je smanjenje norme za radnike koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, radnike koji imaju četvero i više maloljetne djece, za mentore i savjetnike, za magistre i doktore znanosti, kao i radnike sa trideset i trideset pet godina radnog staža.

”Također, u novom smo Kolektivnom ugovoru prosvjetnim radnicima, a što ranije nikada nije bio slučaj, omogućili prelazak iz jedne u drugu školu. Podsjetit ću da je ovo Ministarstvo uz podršku Vlade uspješno riješilo i pitanje organizacionih šema, radno-pravni status za više prosvjetnih radnika i da, usprkos svim problemima koje imamo kada je u pitanju broj učenika, nitko od radnika nije ostao bez posla’‘, naveo je Hadžović i dodao kako su sve aktivnosti:

”usmjerene ka boljem, modernijem, europskim standardima bližem procesu obrazovanja, kao i poboljšanju radno-pravnog i materijalnog statusa i uvjeta rada svih radnika’‘.

”Želim posebno istaknuti da smo prvi put nakon deset godina otvorili proces razgovora o povećanju plaća u obrazovanju i tu već učinili konkretne pomake koji su u skladu s realnim mogućnostima proračuna”, zaključio je ministar.

Tijekom prosvjeda, došli su pred zgradu Vlade HNŽ-a i tražili da im se netko obrati ali su se, nakon što to nije htio učiniti nitko, razišli.