Šta će biti sa obrazovanjem 160 mališana u Sarajevu

N1

Od narednog ponedeljka 160 mališana trebalo bi krenuti u vrtić, po programu EDUS. Ovo je dogovoreno na sastanku premijera KS Adema Zolja i roditelja djece sa poteškoćama u razvoju. Roditelji ne odustaju od zahtjeva za smjenu ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića, a ministar od teze da EDUS ne može sam educirati kadar koji će raditi sa djecom.

Druga sedmica od početka školske godine, i drugi protest roditelja. Djeca iz autističnog spektra koja idu po EDUS programu nisu pošla u školu.

ANKETA:

“Itekako mu nedostaje, toliko je napredovao od kada ide u EDUS da se to ne može opisati. I u govoru, i svakako.”

“Nedostaje, kada ga god pitam hoćeš u školu, on kaže aha.”

Edukatorima nisu uplaćene plate, a prostorije koje treba da prime nove mališane nisu opremljene. Iz EDUS-a kažu neuslovne su i male.

“Ako obiđete ove učionice, vidjećete da ovdje ne možete ugurati 160 mališana. Potrebno je dodatno renovirati još prostorija i pripremiti za dolazak djece, to još nije urađeno. Pod broj dva treba trenirati kadar”, istakla je Nirvana Pištoljević, direktorica EDUS-a.

Djeca koja pohađaju vrtić po programu NVO EDUS upisani su u obrazovnu ustanovu Vladimir Nazor, edukatori sa tom ustanovom imaju potpisane ugovore, no platu nisu primili od juna.

“Oni su počeli i da školuju kadar, jedna nevladina organizacija u KS, se opredjelila da oni edukuju kadar i da kažu da univerziteti u BiH nisu sposobni da edukuju kadar”, kazao je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja KS.

“Edukatori koji rade sa djecom su visoko-trenireni edukatori, koji se treniraju po licenciranom programu sa Columbia univerziteta, na žalost niti jedan fakultet u BiH ili regiji nema tako napredan program”, kazala je Pištoljević.

Roditelji u stručnost kadra ne sumnjaju, sumnjaju u ministra Kazazovića čiju ostavku traže. Zahtjev da se razmatra njegova ostavka prihvatio je premijer kantona Adem Zolj, kao i da se isplate plate edukatorima, ali i obezbjedi veći broj asistenata koji če raditi sa djecom u redovnoj nastavi.

“Zahvaljujući tim njihovim referencama, prije svega profesorice Nirvane, mi moramo iskoristiti tu pamet, to iskustvo, znanje, ono je svjetsko. I moramo stvoriti uslove da što više učestvuje ovdje, jer i u drugim zemljama ima pozive da učestvuje na ovom projektu”, potcrtao je Adem Zolj, premijer KS.

Roditelji, na riječ premijera, kažu vjeruju. Nadaju se da će sljedeći ponedjeljak, umjesto pred Vladu djecu odvesti u vrtić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.