Rašidagić za N1: Kosovo nema Srbiji šta da da

Vijesti 10. sep 201818:22 > 18:26
N1

Ešref Kenan Rašidagić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Sarajevo u Danu uživo na N1 komentarisao je nedjeljna dešavanja na Kosovu tokom posjete Aleksandra Vučića.

Posjetu je ocijenio kao “antiklimaks”, rekavši da su se dosta pojačale tenzije o očekivanja nakon pregovora u Briselu.

“Bilo je dosta bombastičnih najava, pogotovo ovo oko razmjene teritorija. Govorilo se i o pandanu Miloševićevog govora na Gazimestanu”, kazao je.

“Sjetili su se evropski lideri šta znači prekrajanje granica na Balkanu. Vučić nakon grandioznih najava nije imao šta da ponudi. Današnji govor je bio poprilično razbacana gomila činjenica, priča o ljudima koji su eto palili gume, nema sadržaja. Hladan tuš za sve one koji su očekivali da će posjeta napraviti prekratnicu u odnosima sa Kosovom”, rekao je Rašidagić.

Podsjećamo, dvodnevna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu završena je obraćanjem Srbima u centru Mitrovice, uz poruku “odavde nema nazad” i ohrabrenjem da će Srbija “i u dobru i u zlu biti uz svoj narod”.

On je ocijenio da obje strane moraju izaći iz krize na način da svojoj izbornoj bazi pokažu da su nešto dobili.

“Kosovo ima interes da započne put ka EU integracijama, Kosovo ne priznaje pet zemalja EU. Vučić, kao i svaki njegov prethodnik mora naći način kako da svojoj izbornoj bazi predstavi ono što je neophodno”, poručio je Rašidagić u programu N1.

“Treba mu neka vrsta ustupka koje će on prikazati kao Bog zna šta. Pokazati sebe kao pobjednika, u suprotnom gubi izbore i vlast. Kosovo nema Srbiji šta da da. Ideja razmjene teritorija i da nema drugih implikacija ne znači ništa”, rekao je Rašidagić.

“Kosovo će najviše profitirati, Srbija je daleko odmakla na EU putu. Potrebna je samo utješna nagrada koju će preko mašinerije predstaviti kao uspjeh”, ocijenio je.

On je kazao da su današnji političari “spali na razinu zlatnih ribica”, te se ne sjećaju šta je ovom prostoru donijelo prekrajanje granica, ali da su EU lideri toga itekako svjesni.

“Ta se ideja neće i ne može završtiti na slučaju Kosova i Srbije”, pomenuvši druge dijelove Balkana sa albanskom većinom koje bi u tom slučaju – mogle tražiti isti ili sličan put.

Sjever Kosova prema njegovom mišljenju su ona “gdje sukob nije zvršen 1999. godine”, te da je vlast tu ograničena, a atmosfera postaje pogodno tlo za teorije zavjere.

“Stvari će se riješiti u Briselu”, poručio je Ešref Kenan Rašidagić za N1.

Kazao je da na ovom prostoru do otvorenih sukoba neće doći, iako je javnost isprepadana vijestima.

Uskoro video kompletnog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.