Transparenti, pištaljke i trube posljednja opomena Vladi HNK

Vijesti 10. sep 201818:47 > 19:20
N1

Uz transparente, pištaljke i trube, nekoliko stotina profesora srednjih škola koji rade po bosanskom i hrvatskom nastavnom planu i programu tražilo je bolje uslove rada.

Prvi zahtjev jeste povećanje plata od 15 posto. Ranije su odbacili ponudu Vlade o desetopostotnom povećanju plata kroz tri godine.

“Deset godina naša plaća nije pomaknuta nijedne marke, a s druge strane naša druga primanja su radikalno smanjena, tako su manja za preko 200 KM. Nama je smanjen topli obrok, regres, prijevoz, izbačeni su nam mentori i savjetnici. Na sve to Vlada nama nudi 38 KM povišicu”, kazao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Jedan od zahtjeva jeste rješavanje statusa ljudi koji rade na određeno vrijeme. Drugu godinu zaredom Hercegovačko-neretvanski kanton je jedini u Federaciji koji nema raspisanih konkursa, što znači potpunu neizvjesnost za veliki broj zaposlenih na određeno vrijeme, kojih u školama ima između 30 i 40 posto.

“Bezakonje, to nigdje nema, ni u jednom kantonu, samo mi nemamo pravilnik o zapošljavanju, samo mi nemamo konkurse, samo mi nemamo pravilnik o napredovanju, što se tiče zakonodavnog dijela mi smo na dnu u Federaciji”, poručila je Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjih škola koje rade po bosanskom nastavnom programu.

Poručuju da je ovo je borba i za ostanak mladih, s obzirom na to da im rad na određeno vrijeme ne pruža sigurnost i perspektivu.

“Prosvjetni radnik sam već od 2010. godine i moj status nije riješen. Samo nam produžuju ugovore po dva mjeseca, iako smo ispunili sve uslove koji su nam potrebni da postanemo stalni uposlenici u prosvjeti s redovnim primanjima”, rekao je Omer Đulić, profesor historije.

Saopćenjem se oglasio ministar obrazovanja Rašid Hadžović, u kojem podsjeća na potpisivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjoškolskog odgoja.

“U potpisanom Kolektivnom ugovoru prvi put značajno je povećan obim prava radnika u obrazovanju, od kojih izdvajam: smanjenje norme za radnike koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, radnike koji imaju četvero i više maloljetne djece, za mentore i savjetnike, za magistre i doktore nauka, kao i radnike sa trideset i trideset pet godina radnog staža.Također, u novom smo Kolektivnom ugovoru prosvjetnim radnicima, a što ranije nikada nije bio slučaj, omogućili prelazak iz jedne u drugu školu”, naveo je u saopštenju Hadžović.

Osim protestne šetnje, nastava je u svim srednjim školama bila obustavljena posljednja dva časa obje smjene.

Iz Sindikata kažu ukoliko se Vlada HNK ogluši o njihove zahtjeve , te ukoliko ne ponude odgovarajući prijedlog da će u tom slučaju biti primorani stupiti u generalni štrajk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.