Reakcije iz BiH na govor Vučića i spominjanje Miloševića

Vijesti 10. sep 201819:07 > 19:14
TANJUG/Zoran Žestić

Govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici jučer izazvao je oštre reakcije u dijelu Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Dio bosanskohercegovačke političke javnosti negoduje, prije svega, zbog navoda o Slobodanu Miloševiću, kojeg je Vučić okarakterizirao kao velikog srpskog lidera.

U Hrvatskoj posebno su uvrijeđeni izjavom da se danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada ranije nije bilo.

Obraćajući se hiljadama građana na Kosovu, u gotovo jednosatnom govoru, Aleksandar Vučić, između ostalog, poručuje:

“Milošević je bio veliki srpski lider. Namere su mu svakako bile najbolje ali su nam rezultati bili mnogo lošiji. Ne zato što on ili bilo ko drugi nije to želeo, već zato što želje nisu bile realne, a interese i težnje drugin naroda zanemarili smo i potcenili”, kazao je Vučić.

Među prvim, rekacija iz SDA. Vučić je još jednom pokazao da je privržen velikosrpskoj ideji u čijoj realizaciji je i sam učestvovao. Sramotno je da Vučić, najboljim namjerama, smatra genocid u Srebrenici, stotine masovnih grobnica, logore, nevino ubijene, navode u SDA.

“Veličao je Miloševića, balkanskog kasapina i nije to put kojim treba da ide Srbija, nego putem suočavanja s prošlošću da se konačno shvati da to što je radila Srbija u BiH da je sankcionirano kao UZP”, kazao je Šefik Džaferović.

Vučić falsificira historiju kada Miloševića, umjesto kako navode balkanskog krvnika, naziva velikim liderom, upozoravaju iz Saveza za bolju budućnost.

“Gazimestansko okupljanje više stotina hiljada Srba 1989. godine bilo je uvod u brutalne agresije Miloševićevog režima koje su izvšene nad Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Slovenijom i na Kosovu. Zbog te politike su više stotine hiljada nevinih ljudi izgubili život”, poručuju iz SBB-a.

Iz Građanskog saveza kažu već mjesecima upozoravaju na to da Vučić, sa pojedinim saveznicima u BiH, i dalje ne odustaju od ratnih ciljeva.

“Vučić je danas otkrio da se u odnosu na Vučića iz 1992. i 1995. razlikuje po tome što onaj Vučić nije imao ruske MiG-ove 29, a ovaj današnji ima. I što je za razliku od Vučića iz devedesetih u stanju provesti u djelo prijetnju o ‘sto muslimana za jednog Srbina'”, navodi Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza.

Poruka i iz EU.

“Pomirenje, normalizacija i dobrosusjedski odnosi su mogući samo ako se politike prošlosti koje su kako svi znamo donijele decenije nesreće i patnje na Zapadnom Balkanu odbace. Ne ostavljamo nimalo razumijevanja za one koji podržavaju ponovno razvijanje te politike”, navodi Maja Kocijančić, portparolka EU nalležna za Zapadni Balkan.

Na Kosovo nije dobrodošao niti jedan gost koji priča dobro o Miloševiću – poručio je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.