Karamatić: Bojte se, imate se itekako razloga bojati

Vijesti 11. sep 201811:47 > 12:00
Parlamentarna skupština BiH

U Sarajevu se održava sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj od 15 prisustvuje 14 delegata. SJednici ne prisustvuje Nebojša Radmanović, delegat iz Kluba Srba.

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, nalazi se i Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2018. godinu. Kako je kazao Mario Karamatić, delegat iz Kluba Hrvata, Izvještaj EK  je potvrdio ono što on govori godinama.

“Neću ići previše u širinu, zadržat ću se na dvije stavke, to su borba protiv terorizma i zakonita i nezakonitza emigracija. Imamo ozbiljan problem sa terorizomom. Imali smo najmanje dva teororistička napada, ja mislim da ih je bilo i više”, naveo je Karamatić.

Postavio je pitanje zbog čega nijedan ileglani migrant nije vraćen u zemlju porijekla.

“Mogu poručiti svim narodima, bojte se, imate se razloga bojati sa ovakvom vladom, sa ovakvim tužiteljstvom, Parlamentom, direkcijama i agencijama. Imate se itekako razloga bojati, između ostalog, to piše i u Izvješću EK”, kazao je Karamatić.

Delegati će se izjašnjavati u drugom čitanju o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač bošnjački delegat Halid Genjac, a u koji su ugrađeni amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda.

Ovim amandmanima, koje su jednoglasno podržali članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda, sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.