Brojne reakcije na odluku SAD o Špiriću

Vijesti 11. sep 201817:54 > 19:36
N1

Nakon Milorada Dodika i Nikola Špirić našao se na crnoj listi američke administracije.

Bez obrazloženja o kakvim koruptivnim djelima je riječ iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovni, navode kako državni tajnik Michael Pompeo raspolaže sa dovoljno dokaza da ocijeni da Nikola Špirić i njegova obitelj nisu dobrodošli u SAD.

Špirić se obrušio na američku veleposlanicu Maureen Cormack.

Crna lista na koju je dospio, očajnički je potez odlazeće američke ambasadorice u Bosni i Hercegovini, Maureen Elizabeth Cormack, koja je jasno uoči izbora na strani Saveza za promjene, tvrdi Špirić.

“To se zove politička šizofrenija. Mislim da ništa nije slučajno 25 dana do izbora i vidjet ćemo čiji je rukopis unutar toga ali moja je poruka da nema kolebanja”, izjavio je.

Od jučer na američkoj crnoj listi, ali i dalje nosilac SNSD-ove liste za Narodnu skupštinu. Jasna podrška Špiriću iz stranačkih redova.

“Njegova krivica je zato što je on odbio da podrži sumorni rad i antisrpski rad Obavještajne službe i on je podnio ostavku i nije htio da bude dio Komisije koja je trebalo da legalizuje prisluškivanje mene, Vučića, Željke Cvijanović”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Na ljeto prošle godine Špirić je smijenjen s pozicije predsjedavajućeg Komisije za nadzor rada OSAe, zbog sumnje da je fasifikovao dokumente u slučaju Ušće, a koji su se ticali navodnog prisluškivanja zvaničnika iz BiH i Srbije.
No, zbog čega je konkretno dospio na američku crnu listu – nije navedeno u Odluci State departmenta. Iz Ambasade SAD-a navode – državni sekretar Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova posjeduju dovoljno dokaza da je bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste.

“S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, vjerujemo da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznati sa time koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost gospodina Špirića u koruptivne aktivnosti”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Ministar vanjskih poslova BiH tvrdi da je o svemu saznao sinoć. A oglasio se i ministar sigurnosti koji mjesecima upozorava na Špirićeve, kako tvrdi, nezakonite radnje.

“Koliko sam uspio da vidim iz medija da se radi o jednoj aktivnosti koja je provdena po posebnom američkom zakonu koji oni koriste kada se radi o osobama upletenim u ekstremene slučajeve korupcije”, naveo je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

“Smatram da će se mnogi zapitati ko su ti ljudi, kakvom se to oni politikom bave i šta rade kad dolaze pod sankcije SAD, koji će ozbiljni poslovni ljudi raditi i investirati u Republiku Srpsku”, riječi su Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

Špirić je bio centralna ličnost brojnih afera o kojima su mediji godinama pisali. Dio novinara danas poručuje da žale što pravosudne institucije BiH nisu prepoznale ono što je američka administracija.

“Ja ću podsjetiti vaše gledaoce da je BUKA pisala o kupovini stana od 800 hiljada maraka u Beču. On nas je zbog tog teksta tužio, banjalučki Sud je u prvostepenoj presudi presudio u njegovu korist i mi smo dužni da mu platimo 6 hiljada maraka i sudske troškove, ja naravno ne mislim da mu platim ništa”, izjavio je Aleksandar Trifunović sa portala BUKA.

Slučajem bečkog stana kratko se bavilo Tužilaštvo BiH. No, bez zvanične istrage. Evo šta su dokumentovali novinari CINa.

“Ima jedna zanimljiva priča gdje je Špirić doslovno budžetskim novcem platio majstore da mu popravljaju porodičnu kuću u Drvaru. Jednog od njih je nagradio. Kupio je neku opremu bolnici gdje se liječio nakon saobraćajne nesreće. Famozni Audi Špirićev koji je u momentu kada je Vijeće ministara ga kupilo u ta 24 sata kupoprodajom između dvije auto-kuće njegova cijena je napuhana za nekih 90 hiljada maraka”, naveo je Ermin Zatega iz Centra za istraživačko novinarstvo.

U posljednjem imovinskom kartonu, Šprić je naveo:

“Stan u Banjaluci 125 kvadrata, poslovni prostor od 110 kvadrata u Banjaluci, tri garaže, stan u Beču koji je kupljen za njegovu kćerku 400 hiljada eura cijena, mada je on u kartonu naveo duplo manju. Zatim dvoiposoban stan u Novom Sadu njega nije prijavio 2014. iako je u ranijim kartonima postojao stan u Beogradu od 66 kvadrata. Obnovljena porodična kuća i imanje u Drvaru. On i supruga voze lusksuzna vozila Audi. Ušteđevina koja je prijavljena je 620 hiljada maraka”, ispričao je Zatega.

U ranijim kartonima, navodi novinar CIN-a, Špirić je prijavljivao i dodatna primanja godišnje od oko 100 hiljada maraka. Izvor – zarada od izdavaštva. Svojevremeno je i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kemal Čaušević, na ročištima pred Sudom BiH spominjao Špirića, kao učesnika nekoliko krupnih afera. Špirić je osim zastupničke, obnašao i funckije državnog ministra finansija i predsjedavajućeg Vijeća ministara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.