Prosvjetni radnici imaju samo jedan zahtjev prema Vladi KS

Vijesti 11. sep 201818:10 > 19:38
N1

Prosvjetni radnici u Sarajevu ponovo izlaze na ulice. Tačno u 12.05 minuta predviđeno je okupljanje ispred zgrade kantonalne Vlade. Njihov jedini zahtjev je povećanje osnovice za obračun plaća.

Poručuju da Vlada nije ispoštovala odrednice Kolektivnog ugovora potpisanog u siječnju ove godine.

290 KM je osnovica za obračun plate za radnike u djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Tako su se u januaru ove godine dogovorili Vlada i Sindikat. Dogovoreno je i da će se o povećanju osnovice zajednički dogovarati, bude li finansijskih mogućnosti.

Budžet je rebalansom povećan za oko 80 miliona.
(851.680.835 KM – 769.080.000 KM = 82.600.835 KM)

Odatle proizilazi zahtjev prosvjetara – povećati osnovicu, sa 290 na 330 KM.

“Smiješna je Vlada koja uvećava budžet za 80 miliona, a to je 14% uvećan budžet, a kaže da plate treba povećati 3%. Razlika između 3 i 14% je očita i mala djeca u prvom osnovne to znaju izračunati. Ovaj budžet KS je najveći do sada. Nevjerovatno zvuči da u TK, HNK, ZDK ili USK ima novca za popravljanje statusa prosvjetnih radnika, a u KS nema”, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja u KS.

Resornom ministru upućeno pitanje – šta vlada može ponuditi prosvjetarima?

“Moje lično ubjeđenje je da osnovica bude 305 KM, a Vlada je pripremila da bude povećano na 300 KM. Vidjet ćemo sutra kroz pregovore da li postoji mogućnost da se to poveća na neki moj prijedlog – 5%. Nije moguće udovoljiti zahtjevima sindikata u potpunosti, jer je to velika suma novca koju bi bilo potrebno izdvojiti za veličinu osnovice 330 KM”, pojasnio je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta KS.

Prema riječima Kazazovića, budžet je povećan 10 puta manje od 80 miliona koje nam je računom pokazala matematička operacija oduzimanja.

“Kada se poigramo brojevima, vidimo da to nije toliko povećanje. Kada se radi rebalansiranje budžeta, ne samo suficit, gdje je dio utrošen, dio ostao, i na taj način se dobije druga slika – da je rebalans budžeta 80 miliona, a on je 8 miliona”, dodao je Kazazović.

Opozicija u skupštini Kantona skeptična prema Vladi, ali i Sindikatu. Poručuju da u sjeni ostaje pitanje kvaliteta u nastavi:

“Prije svega, tri godine je taj Sindikat bio ilegalan, neregistrovan, kojem je registracija oduzeta. Drugi važan segment je to što je taj Sindikat koji je u direktnoj sponi sa Vladom, tj. politikom. Tome svjedoči činjenica je ovo vjerovatno jedini sindikat koji se finansira iz budžeta. Bojim se da je ovo predizborni tango u kojem će sindikat nešto zahtijevati, a vlada će to dati”, stav je Sabine Ćudić, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS.

Plata visokoobrazovanog prosvjetnog radnika u Kantonu je oko 1.070 KM, pojašnjavaju u Sindikatu. Povećanjem osnovice koje predlažu porasla bi na 1.200. Povećanjem osnovice koje predlaže Vlada porasla bi bi na 1.100. Trideset, kažu prosvjetari, nije vrijedno pomena i zato izlaze na ulice.

Prosvjetari na protestima sutra očekuju dolazak između 500 i 1.000 prosvjetnih radnika iz KS, ali i podršku iz drugih kantona iz FBiH. Kako kažu, stižu pisma podrške iz cijele regije.

Epilog se očekuje nakon sastanka Vlade i Sindikata u 13 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.