Ljubuški: Pametne ploče zamijenile tablu, kredu i spužvu

Vijesti 11. sep 201818:06 > 18:15
N1/Ilustracija

Školsku ploču, spužvu i kredu uskoro bi mogle zamijeniti pametne interaktivne ploče koje učenicima omogućavaju bolje praćenje i veću angažiranost tijekom nastave. Koristi se u 27 zemalja svijeta, a sada su stigle i u BiH.

Općina Ljubuški prva je u BiH opremila svoje osnovne škole ovim pločama koje bi trebale značajno unaprijediti kvalitetu nastave, te potaći učenike na usmjereno učenje, odnosno interakciju.

OŠ Marka Marulića jedna je od tri škole u Ljubuškom koja je dobila interaktivnu ploču s mozaBook softverom. Pametne interaktivne ploče pretvaraju tradicionalne školske table u interaktivan uređaj za podučavanje i prezentaciju. Raznim animacijama i primjerima cilj je podići kvalitetu nastavnog procesa.

”Puno je alata korisnih, na jednom mjestu imate kartu, jednim klikom možete izmejriti zračnu udaljenost, možete raditi puno vježbi s djecom na zanimljiv interaktivan način, imate mikroskop, električni sklop gdje učenici mogu iz fizike i tehničke kulture na zanimljiv način”, ispričao je Tomislav Matić, pomoćnik direktora.

Njene mogućnosti su velike. Pametna ploča omogućuje aktivno učestvovanje u nastavi i snimanje lekcija. Sve što se radilo na času može se jednim klikom snimiti i poslati učenicima na mail, a dodirom prsta se može pohraniti ili označiti ono što je bitno. Trenutno se radi na edukaciji nastavnika.

”Masa je programa, kad idete na edukacije za pametnu ploču ostanete bez teksta. U razredu imam djece s autizmom koja su neverbalna, pa pametnu ploču vidim kao jedini način komunikacije s njima”, naglasila je Marija Sabljić, defektolog.

Tri pametne ploče s licencama, koštale su 28 hiljada maraka. A prema riječima direktora da bi imali kvalitetnu nastavu, neophodno je imati sedam ploča u školi.

‘Međutim treba biti realan, mogućnosti nisu takve, ploča je veoma skupa, ali mogućnosti su joj nevjerovatne, mi svaki dan spoznajemo sve veće mogućnosti. Jednostavno sve što zaželite, ta ploča ili veliki mobitel na zidu vam prikazuje. Zamislite sad kad dijete zorno gleda nastavu, priča nikom nije interesantna, ovdje vidite sve očima, osjetite zvukom, recitaciju, vidite dijelove ljudskog organizma, vidite zemlju, vulkan, vidite sve živo i za pet minuta sve je jasno”, rekao je direktor Davorin Matić.

Nastavu s pametnim pločama učenici su primili s oduševljenjem.

Smatram da ova ploča olakšava nastavu, zato što nam je lakše pratiti ii nekako je u skladu sa suvremenim svijetom”, kazala je
Marta Bubalo, učenica VIII razreda.

Primjenom pametne ploče predavanje se ne svodi na klasično diktiranje teksta i rješavanje zadataka na školskoj ploči već se dolazi do dinamične nastave koja budi interes učenika za gradivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.