State Department za N1 o sankcijama Nikoli Špiriću

Vijesti 11. sep 201818:27 > 18:36
Department of State

State Department ima kredibilne informacije da je gospodin Nikola Špirić uključen i da je imao koristi od javne korupcije, potvrđeno je za N1 danas iz ove institucije.

Komentirajući uvođenje sankcija jednom od lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata i zastupniku u Parlamentu BiH i njegovoj porodici, iz State Departmenta su pojasnili prirodu ove odluke.

Kada Državni sekretar ima kredibilne informacije da je zvaničnik uključen u značajnu korupciju i/ili uključen u teška kršenja ljudskih prava, to zahtjeva označavanje zvaničnika i članova njihove najbliže porodice. State Department ima kredibilne informacije da je gospodin Špirić uključen i da je imao korist od javne korupcije, uključujuči nedozvoljene benefite u zamjenu za ispunjavanje javne funkcije i miješanje u javne procese, tokom svog mandata u Zastupničkom domu BiH”, kazali su za N1 iz State Departmenta.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Nikoli Špiriću, potpredsjedniku SNSD-a, objavljeno je večeras na zvaničnoj stranici State Departmenta.

Kako se navodi u odluci, Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice, supruzi Nadi Špirić, njegovom sinu Aleksandru Špiriću, kćerci Jovani Špirić, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Špirić je drugi visokopozicionirani zvaničnik SNSD-a kojem su Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije. Prethodno, State Department je na “crnu listu” stavio predsjednika ove stranke Milorada Dodika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.