OŠ Sveti Sava centar je multikulturalizma

Vijesti 11. sep 201818:36 > 12. sep 2018 08:03
N1

Svega 15 posto Roma u BiH se aktivno služi romskim jezikom, procjena je aktivista iz NVO sektora. Uvođenje romskog jezika u škole fakultativno mogla bi ponovo da pokrene OŠ Sveti Sava iz Dubrava kod Gradiške. U ovoj multietničkoj sredini Srbi, Bošnjaci, Romi i drugi - samo su djeca željna igre i znanja.

U dvorištu graja djece nadjačava zvuk skakutanja lopte. Na oglasnoj tabli raspored dežurstva. Emrah, Vesna, Hasiba, Jovana, Kenan, Ajla, Maja…Oni će ovaj mjesec će voditi računa o redu u školi.

Na dobru atmosferu u ovoj multikulturalnoj sredini ponosna je i direktorica.

“Učenici nacionalnih manjina, u konkretnom slučaju Romi u našoj školi su ravnopravno uključeni u nastavni proces kao sva ostala djeca, marljivi su vrijedni, redovni. Bilo je prije tri godine u ovoj školi fakultativno izučavanje romskog jezika, koje je bilo posljedica aplikacije na projekat jedne romske NVO. Žalosno je reći da ima mnogo romske djece koja ne poznaju svoj maternji-romski jezik. Bilo bi dobro da ta djeca nastave njegovati svoju kulturu, identitet, jezik”, izjavila je Rajna Blagojevi Soldat, direktorica Osnovne škole Sveti Sava, Dubrave – Gradiška.

Mehmeda Šarić svi znaju u Dubravama. Noćni je čuvar u školi. Rom koji je pisac, prevodilac, nastavnik.

“Predavao sam romski jezik prvi put 2003. godine preko OSCE-a, prije dvije godine isto su angažovali mene preko međunarodne organizacije. Bilo mi je drago što sam to bio ja, ne znam zbog čega, najvjerovatnije jer od ovih ostalih Roma slabo znaju pričati. Ja sam jezik naučio od babe i dede i imam neke literature”, ispričao nam je Šarić.

I u ovoj školi smanjuje se broj učenika. Svih nacija podjednako. Od ukupno nešto više od 350 učenika, oko polovine su Bošnjaci, 22 su pripadnici romske nacionalne manjine, ostalo Srbi.

Bili oni Srbi, Bošnjaci ili Romi, učenici škole koja je nekada nosila naziv škola Bratstva i jedinstva, a danas Sveti Sava, među najboljima su u srednjim školama koje upišu, ili fakultetima koje odaberu.

Takav je i Elvis Mujkić. Redovni student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, po nacionalnosti Rom. Skromno ističe da je bio učenik generacije u srednjoj školi, a to bi mogao postati i na fakultetu.

“Vjerujem, naročito u OŠ Dubrave, moja generacija nije imala neprijatnosti što se tiče nacionalne pripadnosti.”
N1: Ti kažeš imam visok prosjek 9,80, je li to visok ili sjajan prosjek?
“Visok je, sjajan baš i ne znam, sada…”
N1: Šta želiš nakon završetka Ekonomskog fakulteta?
“Što se tiče plana za budućnost, planiram da ovdje nađem zaposlenje, ako ne onda kao i svi u inostranstvu tražiti priliku. Nadam se da ćemo ovdje uspjeti pronaći nešto.”

Iz Dubrava su u svijet otišli mnogi školovani, pričaju nam mještani.

Osnovna škola oko čijeg naziva je prije dvije godine bilo diskusije, centar je mjesta, poznatog po multikulturalizmu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.