Pozorište mladih prilagođeno osobama s invaliditetom

Vijesti 11. sep 201820:45 > 20:56
N1

Premijernim izvođenjem inkluzivne predstave "Svirala", u režiji Alene Džebo, a u koprodukciji Udruženja Život sa Down sindromom i Pozorišta mladih, svečano je otvoreno rekonstruirano Pozorište mladih, prilagođeno osobama sa invaliditetom, ali i slijepim, slabovidim i osobama sa slušnim poteškoćama.

Pozorište mladih Sarajevo prva je institucija kulture koja je ispunila obavezu koju je država Bosna i Hercegovina preuzela ratificirajući Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom a to je da kao javna ustanova učini sve kako bi i osobe s invaliditetom mogle uživati u kulturnim sadržajima.

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čiju je inicijativu pozorište i prilagođeno je kazao da su mnogi bili skeptici o projektu kada je u martu 2018. potpisan memorandum o saradnji.

“Mislili su da je neizvodivo. Pokazali smo i dokazali da ovo možemo raditi. Ovo je jedino u BiH koje je prilagođeno osobama s invaliditetom i poteškoćama u razvoju”, poručio je Kurić.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Ipak, volja i želja pojedinca po njegovom mišljenju nije rješenje.

“Niko da se pokrene, svi nešto želimo. Priča o inkluziji je deklarativna. Sistem mora bolje da se uredi. Ja sam pojedinac, imao sam žlju da ovo zaživi. Rješenje je da se sve sistemski napravi”, poručio je uz želju da prava inkluzija zaživi.

Između ostalih elemenata prilagodbe, za slijepe i slabovidne osobe primjenit će se audio deskripcija, a za gluhe i nagluhe osobe osigurani su titlovi.

Sam prilaz Pozorištu mladih ima zvučnu signalizaciju za osobe sa slušnim poteškoćama.

U predstavi Alene Džebo učestvuje 20 djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.