Sivro za N1: Prosvjetari imaju samo jedan zahtjev

Vijesti 12. sep 201808:51 > 09:11
N1

Saudin Sivro iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja za N1 je istakao da će prosvjetari sad ili nikad protestom izraziti svoje nezadovoljstvo. Poručio je da je današnji protest ispred Vlade Kantona Sarajevo opravdan i zakonit. Podsjetio je i na jedini zahtjev prosvjetara, a to je povećanje plate.

Sivro je ukazao da je razlog protesta nemogućnost da se sa kantonalnom Vladom dogovor postigne za pregovaračkim stolom, te je dodao:

“Imamo jedan jedini zahtjev, koji proizilazi iz kolektivnog ugovora, a to je povećanje plata. Budžet Kantona se povećao za 25 posto, a plata prosvjetnih radnika samo pet posto se povećala”.

Tvrdi da je Sindikat imao odličnu komunikaciju s Vladom Kantona Sarajevo i da nije tačno da komunikacija nije postojala od maja mjeseca ove godine.

Podsjetio je na proteste učitelja, nastavnika i profesora od osmog maja ove godine kada su, kako je kazao, imali jedan zahtjev, a to je provođenje reforme u školstvu. Sivro smatra da su ti protesti urodili plodom.

“Uspjeli smo se izboriti za učenike jer se nastavni sadržaj od ove školske godine smanjio za 20 posto”.

Za N1 je ukazao da danas neće biti obustavljen nastavni proces, već da će biti skraćena nastava, te je poručio:

“Ne da je pet do dvanaest, nego je dvanaest i pet da se izborimo za svoja prava”, rekao je i naglasio da će se uskoro odlučiti da li će se održavati svakodnevni protesti.

Sivro smatra da su prosvjetni radnici iz svakog protesta izašli kao pobjednici jer su znali kako organizirati proteste i koji je cilj protesta. Tvrdi da se “ljudi u organima uprave boje podržati proteste”.

Na pitanje zašto se protesti održavaju uoči Opštih izbora, odgovorio je:

“Nismo mogli protestovati prije godišnjih odmora. 20. augusta su završili godišnji odmori i tek tada smo mogli komunicirati o tome da li održati proteste. Ne možemo donijeti odluku o protestima i kroz dva dana protestovati. Sad ili nikad izlazimo na proteste”.

Također je podsjetio na nužnost kontinuiranog unaprijeđenja obrazovanja, te je podcrtao:

“Da naše obrazovanje ne valja, ne bi mladi koji odlaze preko ‘grane’ ostvarivali velike uspjehe”, rekao je Sivro za N1 i naveo da sarajevske prosvjetare podržavaju njihove kolege iz Beograda, Zagreba, Skoplja i Ljubljane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.