Optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Teslića

Vijesti 12. sep 201813:36 > 13:39
N1

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optužene Dušana Kuzmanovića, Predraga Markočevića i Marinka Đukića tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi u periodu od aprila do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, učestvovali u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih i policijskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva sa područja opštine Teslić, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada.

Dušan Kuzmanović učestvovao je u tome u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Teslić i člana Kriznog štaba, opštine Teslić, Predrag Markočević, u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Teslić i Marinko Đukić, u svojstvu šefa Kriminalističke službe Stanice javne bezbjednosti Teslić, kao rukovodni kadar Stanice javne bezbjednosti Teslić.

Kako se navodi, oni su rukovodili i nadzirali pripadnike redovnog i rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Teslić, koji su zajedno sa odjeljenjem vojno-policijske formacije pod nazivom „Miće“ došli po prethodnom pozivu predstavnika Kriznog štaba opštine Teslić, upućenom Kriznom štabu Srpske opštine Doboj, po naredbi Kriznog štaba srpske opštine Doboj, u cilju pomaganja realizacije strateških ciljeva srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Navodi se da je odjeljenje od 3. juna 1992. godine djelovalo u sastavu čete Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske i civilnim i vojnim rukovodstvom opštine Teslić, postupajući sa diskriminatorskom namjerom realizacije zajedničkog cilja da se provođenjem državne politike koja je planirana Odlukom o strateškim ciljevima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, usvojenim 12. maja 1992. godine na Skupštini Srpske Republike Bosne i Hercegovine, izvrši progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

S obzirom na to da je prvi strateški cilj „razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice – državno razdvajanje“ označavao i trajno uklanjanje većeg dijela muslimanskog i hrvatskog stanovništva sa teritorije zamišljene države bosanskih Srba, pa su u cilju realizacije tog cilja, ističe se, svjesno učestvovali u planiranju, pripremanju i izvršenju progona civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva opštine Teslić na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.