Poruka iz Sarajeva: Država stagnira zbog prošlosti

Vijesti 12. sep 201817:20 > 18:40
N1

Zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu bila je mjesto na kojem su danas političari, analitičari i stručnjaci raspravljali o Evropi i Bosni i Hercegovini u svjetlu predsjedavanja Austrije Vijećem Evropske unije. Proces evropsih integracija naše zemlje bila je glavna tema.

Austrija do konca godine stoluje Vijećem Evrope. Kao prioritet njezina predsjedvaanja, između ostaloga, i Zapadni je Balkan; ujedno i Bosna i Hercegovina kao njegov sastavni dio – i po mnogima – neuralgična točka. Unatoč svemu: proces evropskih integracija, mišljenja su stručnjaci, napredovao je tokom 2018.

“Činjenica je da je bilo pomaka i da je bilo rezultata. Ali isto tako je utisak, kao i poruke koju nam daju prijatelji iz Evropske unije, da proces ide sporo. To je nešto što treba mijenjati i to je ono s čime smo suočeno pogotovo u ovo predizborno vrijeme”, istakao je Osman Topčagić, član Predsjedništva Panevropske unije BiH.

A predizborno vrijeme, kao i obično, turboluentno. Obilježeno politički nadmetanjima i, kako se voli reći, potkusurivanjima. Evropske integracije obično bivaju zasjenjene nacionalističkom retorikom, međutim – iz Evropske unije kažu – to se mora mijenjati.

“S obzirom da je predizborna kampanja u jeku, treba izbjegavati političke komentare koji bi mogli biti pogrešno interpretirani. Ali sudeći po komentarima publike, još u javnosti Bosne i Hercegovine nedostaje širi dijalog o tome šta znači proces evropskih integracija i šta to predstavlja za mlade, te kako prevazići prepreke na tom putu. Mislim da svaka vrsta debate u smjeru evropskih integracija treba da bude dio političkih razgovora, ali i kampanje”, naglasio je Lars – Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Zbog problema vezanih za prošlost, napredak je i dalje spor i država je sve više stagnirala, poručili su prisutni. To za sobom, kažu, povlači znatan potencijal za neefikasnost i krizu.

“Mi se nadamo da će Evropa i reforme biti više tema u tijeku izborne kampanje, i da će stranke imati obzira prema tome šta treba da se radi, kao i da će s energijom nastaviti dalje put Bosne i Herceegovine prema Evropi”, kazao je Martin Pammer, austrijski ambasador u BiH.

EU – strategija za Zapadni Balkan, Samit u Sofiji i Samit u Londonu u okviru Berlinskog procesa, kao i stabilnost i napredak u Jugoistočnoj Evropi, kao prioritet austrijskog predsjedanja Unijom – pomogli su proces napretka. Ipak, untoč općenito poboljšanoj perspektivi, veličina ovog projekta proširenja i različiti, teški reformski procesi u cjelini, kod svih uključenih aktera, kao i nedefiniran rok za stvarni pristup, čine upitnim vjerodostojnost i izvedivost ovog, za Europu suštinskog geopolitičkog poduhvata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.