Wigemark: Želimo da budete dio naših mreža povezivosti

N1

Bosna i Hercegovina potpisala je ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona eura za izgradnju tri dionice na Koridoru 5 C. Ovim novcem, trebala bi se nastaviti gradnja od Sarajeva prema Mostaru, ali i dionica od Mostara dalje prema jugu. Sada je sve u rukama Autocesta Federacije BiH, tenderska procedura i početak gradnje.

Uz stisak ruke i osmjehe, BiH je dobila još novca, kreditno od EBRD-a, kako bi se nastavila gradnja Koridora Vc i to na dionici koja povezuje Tarčin sa Ivan Sedlom i probijanjem tunela, čime bi se nastavila gradnja dalje prema jugu. Sa druge strane, sredstva su obezbjeđena i za dionicu veću od 8 kilometara za Mostar Jug i Tunel Kvanj. Ministar finansija zadovoljan.

“Planirano je da ovaj kreditni aranžman prate značajna finansijska sredstva EU u iznnosu proiciranom od 11,8 miliona eura namjenjeno za izgradnju tunela Ivan, što bi prema informacijama koje imam od ministra Juske, trebalo biti realizirano do kraja godine”, istakao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH.

U resornom ministarstvu zadovoljni i uslovima otplate kredita, u EBRD-u još zadovoljniji jer će kažu ovim biti ubrzana izgradnja Koridora koji će BiH povezati sa evropskim tržištem

“Kredit će biti isplaćen u dvije tranše. Prva u vrijednosti 120 miliona eura biće iskorištena za izgradnju tunela Ivan i dionice na sjeveru zemlje. Prva tranša će biti odmah na raspolaganju, a druga tranša od 60 miliona eura biće stavljena na raspolaganje sljedeće godine i iskorištena za izgradnju dionice kod Mostara”, kazala je Sue Berret, direktorica Sektora za transport EBRD-a.

Iz evropskih grantova već je izvdojeno 100 miliona eura za izgradnju puteva. Iz EU poručuju da je to nepovratni novac evropskih poreskih obveznika

“Prenosimo direktne poruke iz Brisela i ovim šaljemo jasan signal i BiH i zemljama Zapadnog Balkana da želimo da budete dio naših mreža povezivosti, naše infrastrukture i kompletne mreže EU”, naglasio je Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Za izgradnju ovih dionica nadležne Autoceste Federacije BiH. Do sada tenderske procedure su bile duge, izgradnja je kasnila, a zbog neaktiviranja dosadašnjih kredita, morali su se plaćati penali kreditorima. Na sajtu Autocesta stoji kako će pomenuta dionica početi da se radi krajem ove godine, ali tenderska procedura još nije sprovedena.

“Postoje krediti za koje se plaćaju kamate za nepovlačenje i kada su u pitanju i komercijalne banke i banke ovih svjetskih institucija i to je nemar implementatora”, potcrtao je ministar finansija BiH.

Svi veliki kreditori proglasili su entitetska preduzeća zadužena za izgradnju puteva nelikvidnim, zbog toga novac mora da ide najprije na nivo države. Svaki novac dobijen kreditnim zaduženjem, postaće operativan kada se završe tenderske procedure, a upravo oni koji treba da implementiraju novac dobijen kreditima, označeni su kao glavni krivci zašto se novac za izgradnju puteva ne koristi na vrijeme, jer tenderska procedura predugo traje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.