Zašto se prijaviti za oficira Oružanih snaga BiH

Vijesti 13. sep 201808:53 > 08:56
N1

Edin Vučelj, oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, za N1 je obrazložio razloge konkurisanja za vojnog oficira i opisao je život jednog vojnika. Vučelj, koji je i kick bokser, smatra da se svako može pronaći u sistemu Oružanih snaga.

Ukazao je da je raspisan konkurs za blizu 70 oficira i da testiranja ne može proći svaki kandidat.

“Postoje tri faze testiranja. Prva su fizičke pripreme i uslov je poznavanje engleskog jezika. Druga je faza specifična jer se već tada može osjetiti kako izgleda život u vojsci. U toj fazi se boravi u kasarnama u Travniku, živi se vojničkim životom. Treća faza je ljekarski pregled. Ako se prođe i ta faza, onda kandidat bude primljen na obuku koja traje skoro godinu dana i ona je podijeljena u tri faze”, objasnio je Vučelj.

Ispričao je kako izgleda život jednog vojnika.

“Morate se navići da ustajete vrlo rano, u šest sati. U sedam sati je doručak, a onda slijedi pauza za kafu. Zatim slijedi fizička priprema jutarnjim satima. Kasnije se nastavlja s obukama planiranim za taj dan. One traju cijeli dan. Vrijeme za slobodne aktivnosti je poslije toga, naravno, ako čovjek ima energije za to”, kazao je za N1.

Istakao je mogućnost, ali i da je poželjno da se žene prijave na konkurs za oficira.

“NATO standard je da bude sedam posto žena. U Bosni i Hercegovini je standard od 11 do 15 posto. Žene zaista mogu doprinijeti i više u pojedinim segmentima, nego muškarci”, rekao je i podcrtao da mu je bilo olakšavajuće to što je sportista.

Prema njegovim riječima, nije namjeravao biti vojnik, ali:

“Po otvaranju konkursa za vojni orkestar, odlučio sam se prijaviti jer sam završio i Muzičku akademiju. Pronašao sam se u sistemu Oružanih snaga. Veliki je to sistem. Svako može pronaći sebe u tom vojnom sistemu. Oni najistrajniji ostaju i postaju dobri oficiri”, zaključio je Vučelj za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.