Štrajk ljekara se nastavlja uprkos odluci Suda

Vijesti 13. sep 201816:36 > 20:08
N1

Opštinsi sud u Sarajevu zabranio je održavanje štrajka ljekara u Kantonu Sarajevo, jer Sindikat doktora medicine i stomatologije nije ispoštovao sve procedure, koje su u skladu sa Zakonom o štrajku. Uprkos sudskoj odluci štrajk će biti nastavljen do konačne odluke suda po žalbi, poručuju iz Sindikata.

Osam dana u domovima zdravlja i ambulantama u Kantonu Sarajevo niste mogli dobiti uputnice ili ljekarske potvrde. Zbog štrajka ljekara odgađane su i operacije u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” koje nisu bile hitne, kao i vakcinacija djece. Svi takozvani hladni slučajavi su vraćani, dok je medicinska usluga pružana samo onim hitnim i životno ugroženim pacijentima.

“Sva akutna stanja i akutna stanja hroničnih bolesnika, daje se redovna terapija za dijabetičare, za one koji imaju akutne psihoze, daje se redovna terapija za takve bolesnike, jer to se ne smije odbiti, jer bi se time ugrozilo zdravlje i život pacijenata”, kaže Zdravko Mrguda, specijalista medicine rada.

Reakcije pacijenata različite.

– Bilo je hitno, rečeno je upala pluća, visok pritisak i zaista su me primil, zadovoljni smo.

– Svak traži svoja prava, ko i mi penzioneri.

– Ja sam išla samo na informacije, primili su me, sve što sam tražila.

– Sve smo dobili kako i treba.

– Podržavam i njih vjerovatno s razlogom traže neka svoja prava, ali opet malo je nezgodno za nas kojima je poztrebno liječenja.

Općinski sud u Sarajevu zabranio je održavanje štrajka, jer nije najavljen, organiziran i vođen u skladu sa Zakonom o štrajku. U Sindikatu doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo poručuju kako će ipak sa štrajkom nastaviti dok sud ne odluči po njihovoj žalbi na presudu. Od zahtjeva za poštivanjem potpisanog kolektivnog ugovora ne odustaju.

“Mi po tom kolektivnom ugovoru trebali smo u ovoj godini, do kraja ove godine, dobiti povećanje koeficijenata koje nam vlada duguje još plus 0,7”, pojašnjava Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Resorna kantonalna ministrica Zilha Ademaj stava je da se odredbe iz kolektivnog ugovora trebaju ispoštovati, međutim naglašava da su sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Prema njenim riječima potrebno je nešto manje od osam miliona KM do kraja godine. Dio novca osiguran je rebalansom budžeta KS.

“Mi imamo već osigurano četiri miliona i 250 hiljada KM. Mislim da se razlika može osigurati ili kroz preraspodjele u postojećem finsijskom planu, a ja lično očekujem da će biti sredstava i više nego što je planirano do kraja ove godine, tako da se ti zahtjevi mogu ispoštovati”, smatra Ademaj.

Iz Ministarstva pozivaju na nastavak pregovora, a Sindikat doktora medicine i stomatologije za utorak najavljuje mirni protest pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo. Ne isključuju kažu ni tužbe i na kraju otkaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.