Ademaj: Štrajkom samo ispaštaju građani i pacijenti

Vijesti 13. sep 201818:51 > 19:13
N1

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj za N1 je kazala da podržava zahtjeve za povećanje plaća zdravstvenim radnicima, ali da ne podržava štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, koji je Općinski sud u Sarajevu zabranio jer nije organizovan u skladu sa Zakonom o štrajku.

“Žao mi je što je došlo do ovoga da se organizira štrajk. Sud je donio presudu kojim se zabranjuje taj štrajk, ali ja nisam sretna zbog toga zato što još uvijek nismo riješili problem. Za mene će biti sretno rješenje ono kad se svi dogovorimo i kada budu zadovoljni i zdravstveni radnici i naši građani sa zdravstvenom uslugom. Ja tada mogu biti sretna”, istakla je.

Tvrdi da ovim štrajkom samo ispaštaju pacijenti i građani jer ne mogu dobiti adekvatnu uslugu, pošto se primaju samo hitni slučajevi, dodajući da je lično molila da se ne pokreće štrajk jer uvijek ima prostora za mirno rješavanje i dogovor.

“Ali imamo slučajeva da se vraćaju djeca sa tamperaturom, da roditelji ne mogu dobiti potvrde za upis djece u vrtić i školu”, pojasnila je.

Ademaj navodi kao ključni problem što predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS doživljavaju nju i Ministarstvo zdravstva nadležnom i odgovornom za te procese.

“Ali moram podcrtati po ne znam koji put da Ministarstvo nema sredstva da se finansiraju plaće. Sva su sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja kojim rukovodi direktor dr. Turković i koji je također član ovog pregovaračkog tima i zajedno sa mnom i premijerom je sudjelovao u svim tim pregovorima”, kazala je.

Kaže da je Turković dijelom osporavao zahtjev sindikata za povećanje plaća.

“Ja lično mislim da ima prostora da se plaće mogu povećati u iznosu koji zahtijeva sindikat”, naglasila je Ademaj.

Tvrdi da je ključna adresa za rješavanje problema Zavod zdravstvenog osiguranja i direktor Turković, te da treba nastaviti pregovore i naći rješenje.

Komentarisala je i činjenicu da su se predstavnici Sindikata na Mirovnom vijeću složili sa povećanjem koefcijenta, da bi nakon toga rekli da nisu.

“Mislim da je tu mali kuršlus. Tačno je to da u Mirovnom vijeću su kojem su sudjelovali jedan predstavnik Vlade, jedan predstavnik Sindkata bio prisutan, i jedan nezavisni predstavnik. Oni su imali nekoliko sastanaka i konačno su donijeli tu odluku koju su svi zajedno potpisali, ali vjerovatno ostatak rukovodstva Sidikata nije bilo zadovoljan takvom odlukom. Istog dana kad su odluku potpisali, oni su je osporili i rekli da nisu saglasni”, objasnila je.

Ademaj podsjeća da plaće ljekara nisu bile povećavane deset godina, te da je jedan od razloga za povećanje plaća da se zaštiti odliv kadrova u inostranstvo.

Nakon što je Sindikat odlučio da nastavi štrajk do pravosnažne odluke Suda, Ademaj je poručila svim zaposlenima u zdravstvu da prekinu štrajk, da ne ispaštaju građani.

“Da se vratimo pregovorima. Mislim da možemo naći zajedničko rješenje. Ja ih apsolutno podržavam u vezi povećanja plata. Mogu se naći i dodatna sredstva da se u cjelosti ispoštuju odredbe kolektivnog ugovora, pa čak i ono što nije potpisano”, kazala je.

Pogledajte video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.