Wicker: Kažnjavati zvaničnike u BiH koji ignorišu Dayton

Vijesti 13. sep 201822:08 > 22:09
Screenshot/Youtube

Predsjedavajući Helsinškog odbora u Sjedinjenim Američkim Državama, senator Roger Wicker obratio se Senatu u vezi sa stanjem u Bosni i Hercegovini i zatražio da se njegova država intenzivnije zainteresuje za BiH.

“Važno je za ovaj Senat i za ovu zemlju da se ponovo zainteresuju za Bosnu i Hercegovinu”,  započeo je Wicker svoj govor.

“Tokom moga rada u Kongresu, a pogotovo nakon što sam se pridružio Helsinškoj komisiji, kojom sada predsjedavam, zaokupiran sam Zapadnim Balkanom. Mada je naš odnos prema svim tim zemljama važan, Sjedinjene Države imaju poseban interes u Bosni i Hercegovini i mi se moramo na to skoncentrisati”, rekao je.

Govorio je o svojoj posjeti BiH u julu ove godine.

“Nastojali smo da vidimo zemlju i čujemo šta imaju reći njeni građani a ne samo da se sastajemo sa političarima”.

Pričao je o svojoj posjeti Trebinju, Mostaru i Sarajevu, i o razgovorima koje je vodio sa međunarodnim i domaćim zvaničnicima i građanima “koji teže ka boljoj budućnosti.”

“Bosna je bila prioritet SAD-a 1995. Konflikt koji se desio u Bosni 1992. nije potekao iznutra. Bosna je bila žrtva raspada Jugoslavije i ekstremnih nacionalističkih sila koje su se raširile po cijeloj regiji, prije svega srpskog vođe i ratnog zločinca Slobodana Miloševića”, rekao je.

“Ta borba se nije vodila samo oko Bosne nego se radilo o bezbjednosti Evrope”, ocijenio je Wicker, te nastavio:

“Nakon što su SAD utjecale na to da se sklopi Dejtonski sporazum, četvrt stoljeća poslije i nakon uloženih znatnih diplomatskih i vojnih napora kao i strane pomoći, fizički ožiljci su zacijelili, ali se zemlja nije razvila u naprednu demokratiju kakvu njeni stanovnici zaslužuju”.

Mostar je ostao etnički podijeljen grad u kojem djeca idu u zasebne škole pod jednim krovom, istakao je senator.

Manjine nemaju pravo da obnašaju odredjene političke funkcije, dodao je.

“Sada je 2018. godina. Predsatvnici manjina ne mogu da se kandiduju za državno Predsjedništvo, samo zbog svoje etničke pripadnosti. Također, ni Bošnjaci ni Hrvati u Republici Srpskoj ni Srbi u Federaciji BiH ne mogu da se kandiduju za Predsjedništvo zbog svoje etničke pripadnosti, u Evropi, u 2018. godini. Ne mogu ni brojni građani koji su, po principu, odbili da se izjasne u vezi sa svojom etničkom pripadnosti.

Ovo se nastavlja i pored brojnih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje kažu da ovu manjkavost treba ispraviti u Ustavu”, poručio je Wicker i dodao da u navedene kategorije spada više od 300.000 od 3.5 miliona ljudi koji žive u BiH.

“Ovo je jednostavno pogrešno, i mora prestati”, ocijenio je senator.

Povrh svega, nezaposlenost mladih je jedna od najvećih u Evropi i mnogi odlaze i traže budućnost u Evropi ili SAD. Odluke u ovoj zemlji donose političari koji nisu odgovorni ljudima. Korupcije je veoma raširena, istakao je.

“U oktobru će se održati izbori po sistemu koji favorizuje status quo i otpori prema izbornim reformana koje bi Bosancima davale veći izbor su veoma jaki”, kazao je Wicker.

Rekao je da BiH ne postiže napredak i pored toga što njeni susjedi se pridružuju NATO-u i EU.

“U našem je nacionalnom interesu da pomognemo promjene. Predlažem sljedeće: Sjedinjene Države i naši prijatelji u Evropi moraju, nedvosmisleno, iznijeti stav da je Dayton osnovni pravac, što znači da je jedino dopustiv napredak. Podjele ili proglašavanje novih entiteta bi trebali jasno biti van diskusije.

SAD i Evropa moraju nametnuti sankcije pojedinim bosanskim zvaničnicima koji su upleteni u korupciju i koji ignorišu Dejtonske parametre, bosanske zakone, sudske presude”, kazao je Wicker, te je naveo primjere gdje je to već urađeno, spominjući sankcije koje je SAD uvela protiv Milorada Dodika i Nikole Špirića.

“Međutim, ovo bi se trebalo proširiti, i glavni gradovi u Evropi bi trebali da nam se pridruže u tom smislu”, zaključio je.

Senator je izrazio nužnost da se MAP aktivira “bez odlaganja”.

Također je rekao da je potrebno da međunarodna zajednica zagovara brzo formiranje novih parlamenata i vlada na svim nivoima čim se završe izbori, ali da se zatim posveti “intenzivnim reformama” kojim bi se eliminisala diskriminacija u kriterijma za pojedine pozicije, osiguralo da izvršna tijela efikasno služe narodu i štite ga, i da se eliminiše korupcija u zdravstvenom sistemu, kao i u mnogo drugih sektora.

“Naša politika se mora vratiti nazad na početno stajalište univerzalnih principa individualnih ljudskih prava i građanski orijentisane vlasti”, rekao je.

Istakao je da ne bi trebao postojati razlog da bošnjački, srpski ili hrvatski glasači ne mogu glasati za kandidate drugih nacija ili za multietničke partije.

“Veći naš angažman je u interes Sjedinjenih Americkih Država – ekonomski interes kao i nacionalni. Naši protivnici – posebno, ali ne ekskluzivno, Rusija – ne žele ništa više nego da učine da američki napori propadnu na kraju, i osigurali bi da se posljedice osjete širom cijelog svijeta. Trenutni trendovi u zemlji pogoduju ulasku ekstremista u Evropu”, kazao je Wicker.

Na kraju svoga obraćanja Wicker je istakao kako narod u BiH, ali i u susjednim zemljama, znaju da su u Evropi, ali smatraju SAD svojim najvjernijim i najiskrenijim prijateljem.

“Oni žele naše prisustvo i angažman, i uzimajući u obzir tragedije koje su preživjeli, oni su zaslužili našu podršku i prijateljstvo”, jasan je bio Roger Wicker.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.