CIK BiH odbio upisati 9.136 glasača u birački spisak

Vijesti 14. sep 201811:57 > 12:16
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je odbila upisati u izvod Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi koji se odnose na identitet birača i njihovu prijavu, saopšteno je iz ove institucije.

Centralna izborna komisija je pozvala birače da provjere status svoje registracije posjetom njihove stranice odnosno linka “Da li ste registrirani” u opštinskom Centru za birački spisak ili da nazovu ovu instituciju na broj 033/251-331 ili 033/251-332.

Istakli su da će informacije o mogućem počinjenju krivičnog djela u postpku registracije birača izvan zemlje sa pratećom dokumentacijom dostaviti nadležnom tužilaštvu. Tvrde da su informisali o mogućem počinjenju krivičnog djela osim birača i pojedine policijske uprave i pojedine opštinske odnosno gradske izborne komisije. Riječ je o 150 takvih slučajeva koji se uglavnom odnose na Veliku Kladušu, Modriču i Orašje.

VEZANE VIJESTI

Centralna izborna komisija je ukazala i na sljedeće:

“Obaveza Centralne izborne komisije BiH jeste da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je neko bez njihovog znanja i volje registrovao da glasaju putem pošte moći glasati u općini prebivališta u Bosni i Hercegovini na biračkom mjestu namjenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. S druge strane obaveza je Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i da spriječi zloupotrebu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primjenila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo lično, a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan Bosne i Hercegovine na ime birača koji je prijavio zloupotebu, neće biti brojan”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.