Bosanski Petrovac prva općina bez mina u USK

Vijesti 14. sep 201814:50 > 14:54
N1

Na području Oštrelja, koji je udaljen 13 kilometara od Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskom kantonu, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Livno B” i “Bihać B”,obavili su zadatak na ukupnoj sumnjivoj površini od 898,911 m2.

Metodom oslobođanja zemljišta i deminiranja ciljane minski sumnjive površine (Land Release), ovo područje je redukovano u površinu veličine 9.051 m2 ili 1,0 posto od ukupne sumnjive površine, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Riječ je o novom konceptu tretiranja minski sumnjive površine usklađenim s Međunarodnim standardom za humanitarno deminiranje da se na što ekonomičniji i efikasniji način i u što kraćem vremenskom roku korisnicima vrati na upotrebu što više sumnjive površine, a očiste samo ona područja koja potvrđeno sadrže minsko-eksplozivna sredstva.

Zadatak “Oštrelj” nalazio se uz magistralnu putnu komunikaciju Bosanski Petrovac – Drvar, neposredno uz lijevu i desnu stranu puta. Na ovom području nalazi se veći broj vikendica lokalnog stanovništva, kao i skijalište Oštrelj. U ljetnom periodu velika je posjećenost tom području zbog spomenika iz predratnog perioda tako da je lokalnoj zajednici bio proritet da se ovo područje očisti od mina, a sve s ciljem razvoja turizma na ovom izletištu.

Veliki dio područja zauzima borova šuma koju je deminiranja moguće obnavljati, eksploatisati i promovisati eko turizam.

Završetkom deminerskog zadatka općina Bosanski Petrovac je postala prva općina bez mina u Unsko-sanskom kantonu i jedna od rijetkih u Federaciji BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.