Detalji saobraćajne nesreće koja je uznemirila bh. javnost

N1

Jedan od vozača kompanije "Globtour" smrtno je stradao u saobraćajnoj nesreći u italijanskoj provinciji Breša. Do nesreće je došlo kada se autobus pun đaka završnih razreda Gimnazije i Srednje stručne škole Istočna Ilidža sudario s kamionom. Šta je uzrok nesreće - još uvijek nije poznato.

Jutros u pola šest na autoputu u italijanskoj provinciji Breši, autobus kompanije “Globtour” udario je u kamion. Suvozač je smrtno stradao.

Miloš Lalović, turistički vodič koji je bio u autobusu, je prepričao tok događaja i istakao nijedan učenik nije teško povrijeđen.

“Vozač je pokušao da izbjegne taj šleper, ali na žalost udario je desnim djelom autobusa. A ono što mogu da vam kažem sa sigurnošću, a to je sto posto tačno je da su sva djeca dobro, da su bezbjedna da niko nije životno ugrožen, nema težih povreda. Par njih ima lakše povrede”, ispričao je Lalović.

Đaci Gimnazije i srednje stručne škole vraćali su se sa ekskurzije. U trenutku nesreće u autobusu je bilo 50 učenika i dva profesora.

Veselin Mijanović, sekretar Gimnazije i Srednje stručne škole Istočna Ilidža, je također potvrdio da niko od đaka nije teško povrijeđen.

“Oni su odmah prebačeni u lokalnu bolnicu gdje su obavljeni medicinski pregledi. Utvrđeno je da je manje više sve uredu, oni su pušteni i upućeni su u hotel sa ostalom djecom i zavisno kako će se izjasniti djeca mi ih očekujemo sutra veče u Istočnom Sarajevu”, kazao je Mijanović.

U Gimnaziji i Srednjoj stručnoj školi su od jutros neprestano zvonili telefoni. Roditelji su dolazili u školu po više informacija. Da su dobro, kazali su roditelji, vjerovat će kad ih vide.

Radenko Babić, otac učenice koja je laške povrijeđena, rekao je:

“Ona kaže da je dobro, ima povrede vrata i koljena, rekli su joj da nosi okovrtanik do dajljnjeg, pa ćemo vidjeti kada dođe”.

Vijest iz Italije zabrinula je i roditelje profesora.

Divna Knežević, majka jednog od profesora, ispričala je da je bila potrešena viješću o saobraćajnoj nesreći u Italiji.

“Da je bio ogreban po rukama i nogama, bio je u bolnici. Sada je kasnije dobro, djeca su dobro. Ne može me niko umiriti, majka je majka, znate kakav je to stres. Ali hvala Bogu da je dobro”, naglasila je Knežević.

Iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Italiji saopštili su da je vozač nakon nesreće zadržan u policiji dok se ne razjasne okolnosti nesreće. Poručili su i da se vicekonzul iz Milana uputio na mjesto nesreće, te da su u kontaktu sa lokalnim vlastima. Saopštili su da će u tokom dana biti prevezeni u Padovu.

Milko Milanović, profesor koji se također nalazio zajedno s učenicima u autobusu, istakao je da su srednjoškolci bili prepadnuti.

“Učenici iz našeg autobusa, a radi se o učenicima IV-1, i IV-3, to je gimnazija, i IV-5, ekonomska škola, oni su svi OK, prepadnuti su, ali su svi dobro i zdravo”, rekao je Milanović.

Oglasili su se iz Vlade Republike Srspke, premijerka Željka Cvijanović, i ministar obrazovanja, Dane Malešević, poručili su da će učenici dobiti svu potrebnu pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.