''Pokojni Mirko i ove godine mogao bi glasati''

Vijesti 14. sep 201817:35 > 17:44
N1

I dalje bez službene reakcije na slučaj Alena Kajtezovića. On je, podsjećamo, za N1 potvrdio kako je u njegovo ime putem pošte neko već glasao u Austriji u kojoj nikada nije boravio.

VEZANE VIJESTI

A do informacije ko bi mogao biti odgovoran za teško krivično djelo krađe identiteta, sam Kajtezović prilično lako je došao.

”Dakle, CIK mi je samo poslao jedan automatski e-mail da će moj slučaj biti proslijeđen nadležnom odjelu i oni su ti koji su mi dali informaciju s čije e-mail adrese sam prijavljen. Radi se o jednoj osobi iz Velike Kladuše po imenu Emir Murtić. U MUP-u Unsko-sanskog kantona tvrde da bi Centralna izborna komisija njima po službenoj dužnosti trebala dostaviti ove podatke, kako bi oni reagirali. Ni iz Tužilaštva me do sada nisu kontaktirali. Meni se čini samo da su mediji shvatili ozbiljnost ovoga”, kazao je Kajtezović danas za N1.

Podsjetimo da je Alen Kajtezović u Austriji prijavljen na osnovu stare lične karte. Nakon što je promijenio mjesto prebivališta u samom Bihaću 2013. godine, izdat mu je novi dokument. Kako je moguće da je prihvaćena lična karta, koja nije validna?

”U ovom slučaju je zaista evidentno da postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo i kažem vam, da to mora neko drugi evidentirati i sankcionirati”, ispričala je za N1 portparolka CIK-a Maksida Pirić.

U državnom Tužilaštvu – bez odgovora. Da li je bilo sličnih slučajeva i da li će istražiti ovaj? Iako su nam poručili da im dostavimo pitanja, ostali smo bez odgovora.

No, zato je sve više građana koji potvrđuju da sistem ima ozbiljnih propusta. Slučaj sličan Alenovom bilježimo i kod Alme Perviz koja nam je poslala preslik prebivališta u Phoenixu (Sjedinjene Američke Države) gdje je otišao njen obrazac za glasanje. Ona, inače, godinama živi u Italiji i nikada nije boravila u Americi..

Brojne nepravilnosti bilježimo i u BiH. Ovaj put sa preminulim osobama.

Robert Pleše godinama bezuspješno upozorava da se ime njegovog oca nalazi na biračkom spisku iako se radi o osobi koja je umrla 2008. godine. I ove godine pokojni Mirko mogao bi glasati.

”Tokom svakog izbornog procesa, odmah iznad svog imena kada glasam – vidim ime svoga oca. Od 2008. godine do danas je nerazumno, ne mogu da shvatim kako niko ne pokreće ovo pitanje da se prečiste birački spiskovi, ne samo u općini Novo Sarajevo već i u BiH”, naglasio je naš sagovornik.

Iz CIK-a kažu – odgovornost je na matičnom uredu koji po Zakonu ima sedam dana da objavi umrlicu, dostavi podatke MUP-u, koji se nakon toga ažuriraju. No, ovde je sistem zakazao i ne samo u slučaju njegovog oca.

”Moja sestra i zet živjeli su Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Dubaiju u vrijeme prošlih izbora.Iako su bili prijavljeni i predali svu dokumentaciju CIK-u za glasanje izvan BiH, ti glasački listići su došli do Katara i nikada nisu došli do samih ljudi kojima je stigla ta pošta. Zamislite koliko takvih listića može doći do pogrešnih ljudi, kako se ti listići mogu iskoristiti. Trenutno žive u Bodrumu. 31. avgusta listići su došli do Istanbula i tu se još uvijek nalaze”, dodao je Pleše.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi.

Priznaju i da su obaviješteni o mogućem počinjenju krivičnih djela u najmanje 150 slučajeva. Do sada, osim birača, informirale su ih i pojedine policijske uprave i pojedine općinske/gradske izborne komisije.

Najlakši način da se prevara spriječi da birači provjere svoje mjesto glasanja i kako su danas ponovili i iz Koalicije pod Lupom, ne daju olako svoje podatke. Slično je i sa raznim nagradnim igrama fiktivnih preduzeća na društvenim mrežama gdje se za dobitne vaučere traži preslik lične karte. Može se samo pretpostaviti u koju svrhu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.