Akcize posvađale koalicione partnere

Vijesti 15. sep 201816:06 > 19:02
N1

Nedavna raspodjela sredstava od prikupljenih sredstava od akciza na gorivo, to jeste cestarine, izazvala je negodovanje premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića, koji tvrdi da je ovaj entitet oštećen, te da je, na osnovu krajnje potrošnje, Federacija trebala dobiti znatno više novca.

Privremenom odlukom iz jula ove godine raspoređeno je 138 miliona maraka od akciza na cestarine, i to 39 posto Republici Srpskoj ili 54 miliona, Federaciji 59 posto ili 81 milion, i Brčko Disriktu 2 posto ili skoro 3 miliona maraka. Na taj način Federacija je oštećena za više od 30 miliona maraka, tvrdi Fadil Novalić. Federalna Vlada zato je tražila od Uprave za indirektno oporezivanje da dostavi izvještaje o uplaćenim i raspoređenim prihodima.

“Na osnovu ovih pokazatelja Vlada će dobiti informaciju o odnosima uplaćenih i raspoređenih prihoda i ostvarenoj krajnjoj potrošnji, jer je UO prekršio dva zakona i to Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH”, kazao je Novalić.

Uprava do sada nije dostavila tražene izvještaje.

U Vladi Federacijii smatraju da su, na osnovu krajnje potrošnje, na raspoređeni iznos od 80 miliona trebali dobiti još više od 30 miliona, te da je Republika Srpska dobila više nego što joj pripada. Tako bi Republici Srpskoj pripalo nešto više od 20 miliona maraka, u odnosu na raspoređenih 54 miliona. U Upravi za indirekno oporezivanje nisu željeli komentirati navode Novalića.

Odgovor je stigao od državnog ministra financija Vjekoslava Bevande, koji sa entitetskim ministrima čini Upravni odbor Uprave za indirekttno oporezivanje.

“Gospodin Novalić je prešao svaku mjeru. Privremena odluka predviđa deset posto rezerviranja, dok se entitetske vlade ne dogovore o poravnanju. I kad gospodin Novalić, umjesto da napada mene, i sa svojim suradnicima sjedne i računski sve to stavi na stol, onda će sve biti riješeno”, kazao je Bevanda i dodao:

“U ovom trenutku na računu je ostalo neraspoređeno više od 30 miliona maraka, što čini obavezno rezerviranih deset posto prikupljenih sredstava od cestarina”.

Ekspert Muhamed Kozadra, član Upravnog odbora, za N1 podsjeća da je privremena odluka o raspodjeli sredstava koje prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje usvojena 2009. godine, I da je do sada trebala biti donesena konačna metodologija i procenti raspodjele po entitetima. Kozadra tvrdi da, ako bi se ravnali po krajnjoj potrošnji, Federacija bi trebala dobiti mnogo više od 59 posto, odnosno Republika Srpska manje od 39 posto.

Podsjetimo, krajem prošle godine usvojene su izmjene Zakona o akcizama, kojim se cestarina plaća se u iznosu 15 pfeniga po litru tečnog naftnog plina za puteve i 25 pfeniga po litru za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, od čega se 0,20 KM odnosi na izgradnju autoputeva, a 0,05 za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.