Markovina za N1: Čović je metafora uglađenog nacionalizma

Vijesti 15. sep 201819:43 > 20:52
N1

Hrvatski povjesničar Dragan Markovina za N1 je kazao da je Dragan Čović metafora uglađenog hrvatskog nacionalizma.

Zbog čega je nepoželjan u određenim kulturnim i političkim krugovima, šta je razlog zbog kojeg – unatoč doktoratu iz povijesti i brojnim publikacijama, kao i zvanju docenta, ne predaje niti na jednoj katedri za povijest; zašto nije mogao predavati na Univerzitetu u Mostaru i osjeća li se strancem u rodnom gradu – teme su o kojima je govorio u intervjuu N1 na 1.

“Taj grad ne liči na sebe, osim u rasporedu ulica, klimi i nekom malom postotku ljudi koji su zadržali duh tog grada. Sve drugo u tom gradu je jako tužno, a tužno je radi vodećih nacionalizama koji – po mom sudu – drže Mostar namjerno u situaciji takvoj kakva jest”, rekao je Markovina evocirajući sjećanja na prijeratni Mostar i na stanje kakvo u tom gradu vlada danas.

Na pitanje da li je ipak moguće urušiti monopol koji su “nad tim gradom uspostavile nacionalističke političke elite”, rekao je kako je činjenica da subverzivnu promjenu može iznijeti samo ljevica jer na vlasti trideset godina egzistira desni nacionalizam.

Očito postoji koordinirano djelovanje SDA i HDZ, zaključio je Markovina, koje – prema njegovim riječima – nije dopuštalo niti još dopušta normalan, funkcionalan grad:

“Mostar je, objektivno govoreći, ostao jedini zapravo višenacionalni grad u Bosni i Hercegovini, čak i sa nemalim postotkom Srba koji su ostali ili su se vratili. A taj grad predstavlja grad slučaj, umjesto da predstavlja grad primjer kako se može, zahvaljujući sticaju sretnih okolnosti da je ipak ostao višenacionalan, kako se može živjeti normalno, progresivno i moderno. To se nije uspjelo zato što su SDA i HDZ zajedno blokirali svaku vrstu promjene u tom gradu”, komentirao je povjesničar Dragan Markovina.

O Čoviću i Dodiku je kazao: 

“Dragan Čović je vrhunska metafora uglađenog lica hrvatskog nacionalizma. Taj nacionalizam razlikuje od nacionalizma dodikovskog tipa. To je nacionalizam koji vuče svoj profil iz pripadnosti zapadno-evropskom krugu, demokršćanstvu, modernizmu: hoda se u lijepim odijelima, govore se vrlo mudre proevropske rečenice, a iza toga stoji potpuno podržavanje politike ratnih zločina, Herceg-Bosne, nacionalne segregacije. Sve isto što je bilo 90-ih, samo što se ne govori tako brutalno, nepristojno i uvredljivo, već se govori pod krinkom konsocijacije i uglađenih rasprava. A želi se postići isto”, kazao je Markovina.

Kompletan intervju sa Draganom Markovinom pogledate u videu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.