Biciklijada u Tuzli okupila sve generacije (VIDEO)

Vijesti 16. sep 201815:11 > 15:19
N1

Oko 4.000 građana svih generacija danas je učestvovalo na Sedmoj tuzlanskoj biciklijadi koja promoviše biciklizam kao način zdravijeg života ali i aletrnativnog prevoza koji može smanjiti zagađenje u ovom gradu. Tuzlaci rado voze bicikl ali staze nemaju.

Vožnjom bicikla gubimo kilograme, rješavamo se stresa, čuvamo srce, družimo se i čuvamo okoliš. Zato je potrebno od malih nogu voziti bicikl kao što su danas radili najmlađi Tuzlaci.

Organizatori tvrde da je biciklizam u Tuzli, kako takmičarski, tako i rekreativno sve popularniji. Građani rado voze bicikla ali nemaju zvanično biciklističke staze koju lokalna vlast obećava godinama.

“Sigurnost biciklista u saobraćaju nije na zadovoljavajućem nivou. Fale te biciklističke staze. Nadamo se da bismo tim stazama riješili prevoz u urbanom dijelu grada što se tiče automobila, manja bi bila koncetracija automobila, više biciklista”, kazao je Mirsad Jusić, Biciklistički klub „ Tuzla“.

“Uslovi su podnošljivi. Ako se ponašaš u skladu sa saobraćajnim znakovima i saobraćajem, sasvim je podnošljivo. Ja svaki dan idem na posao i sa posla bez porblema. Uz to, vozimo bicikle po graqdu, kompletna porodica”, rekla nam je Alma Anić, učesnica

“Bili smo ovdje i prošle godine sa unukom i super je. I prava je šteta što nema više godišnje ovakvih organizacija za djecu jer djeca od jutros su ovdje, igraju se i voze se”, kazao je Nevres Zahirović, učesnik.

Oni koji žele voziti nemaju prepreke. Tako je danas biciklo vozila slijepa Tima Musić . Posuđenim tandem biciklom upravljala je njena drugarica.

“S obzirom da mi je ovo prvo iskustvo, nisam nikada do sada vozila biciklo. Ima uzbuđenja malo više vjerovatno”, rekla je Tima.

“Povjerenje je vrlo važno, a mi ćemo krenuti lagano”, kazala je Lejla Softić, njena drugarica.

“Lejla daje povjerenje”, dodala je Tima.

Na ovoj biciklijadi odrasli su vozili 14 kilometara kroz Tuzlu, a najmlađi kilometar. Koliko je biciklizam popularan u Tuzli pokazuje činjenica da je ove godine čak hiljadu učesnika više nego rpošle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.