Hadžidedić: Rusija nema dugoročne ambicije za Balkan

Vijesti 17. sep 201810:01 > 10:01
N1

Ruska Federacije nema nikakve strateške i dugoročne ambicije za Balkan, njoj Balkan služio samo iz taktičkih razloga. Želio bih poručiti Dodiku i ljudima u RS-u i Srbiji - neka se ne zavaravju šta Rusija zaista želi, a to je Ukrajina, ocijenio je za N1 spoljnopolitički analitičar Zlatko Hadžidedić.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, umjesto danas, kako je prvobitno planirano, u Banjaluku će doći u petak, 21. septembra. Kako gledate na posjetu Lavrova, pred Opšte izbore?

Mislim da je to vrlo značajno. BiH treba pravilno sagledati implikacije cijele situacije. Očito da se dešava posjeta koja izlazi izvan standardnih okvira. To nije posjeta BiH kao državi, to je posjeta koja teče nekim poluprivatnim kanalima i odvija se sa jednim entitetom unutar BiH. Rusija je odabrala dosta čudan pristup s obzirom da se Moskva do sad držala međunarodnih normi. Dodik želi ovo iskoristi kao neki dokaz suvereniteta RS-a.

Dodik je izjavio da postoje opstrukcije iz Sarajeva, koje se odnose na posjetu Banjaluci?

Uvijek neko ometa njegove “genijalne” planove i uvijek je taj iz Sarajeva. Moramo reći, s obzirom da sam radio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, stalno je postojala neka kočnica i nije bilo želja da se vodi aktivna politika prema Ruskoj Federaciji. Postojala je neka rezerva. Pokretao sam incijative da vodimo aktivniju politiku prem Rusiji. BiH nema svoju vanjsku politiku, to moramo priznati. Ljudi koji vode BiH nemaju viziju. Rusija pokušava ostvariti svoje interese, ali moram biti dovoljno jasan – Rusija tradicionalno nema ulogu na Balkanu i Rusija tu ulogu i ne želi da igra. Sada je popularno ljude plašiti sa Rusijom iako se ona od Hladnog rata nalazi u defanzivi. Rusija sada pokušava napraviti kakvu-takvu ravnotežu zahvaljujući određenom povlačenju SAD-a na globalnoj sceni.

Kako onda komentarišete izjave analitičara i političara koji upozoravaju na jačanje ruskog uticaja na Balkanu?

Riječ je o tome da Rusija prije svega pokušava prikazati svoj uticaj većim nego što jest. Rusija se nalazi u velikom strateško problemu, a to je da je NATO praktično s jednom nogom zakoračio u njeno dvorište – Ukrajinu. Rusija je uradila do sad sve što je mogla kako bi zaustavila širenje NATO-a, poslala je dobrovoljce i odvojila Krim. Jedina poluga pomoću koje Rusija može uticati da se Zapad povuće jeste da vrši pritisak na drugim mjestima u svijetu. Rusija želi izvršiti pritisak na Zapad na drugim mjestima kako bi ga privolila da se povuče iz Ukrajine.

Rusija je procijenila da u zoni tradicionalnog uticaja Britanije i SAD-a treba izvršiti tu vrstu pritiska kako bi napravila protivtežu. Smatram da Ruska Federacije nema nikakve strateške i dugoročne ambicije za Balkan, njoj Balkan služio samo iz taktičkih razloga. Želio bih poručiti Dodiku i ljudima u RS-u i Srbiji – neka se ne zavaravju šta Rusija zaista želi. Rusija želi Ukrajinu i da uspostavi ravnotežu. Balkan je od pada Osmanske i Habsburške monarhije sfera uticaja Velike Britanije, Francuske i SAD-a, sa povremenim upadima Njemačke. Ali Balkan je prije svega sfera uticaja Britanije koja je bila ključna u formiranju i padu Jugoslavije. Rusija u svemu tome nije učestvovala.

Rusija je jedino realno prisutna u Hrvatskoj preko svoga kapitala, Sberbanke. Tu je Rusija mnogo prisutnija nego što je u Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.