Sud presudio da crkva plati odštetu za sveštenika pedofila

Vijesti 17. sep 201812:18 > 12:19
Pixabay

Sud u Poznanju je prvi put u Poljskoj presudio da Poljska katolička crkva, odnosno njen red Zajednica Isusa za poljsku dijasporu, a ne krivac, plati odštetu za to što je sveštenik Roman B. nekoliko mjeseci držao zarobljenom i silovao 13-godišnju djevojčicu i natjerao je na abortus.

Okružni sud u Poznanju je presudio da taj katolički red da plati silovanoj djevojčici, sada odrasloj Kataržini, odštetu od 238.000 eura i da joj do kraja života isplaćuje mjesečnu odštetu od 190 eura.

Roman B. je ubijedio njene roditelje da je 2008. godine pošalju u internat, a umjesto toga je prebacio u svoju kuću, gdje je držao mjesecima kao u zatvoru i silovao.

Sveštenik je osuđen 2010. godine na četiri godine zatvora i isto toliko trajanje zabrane da radi sa djecom ali poslije izlaska iz zatvora i dalje je sveštenik u Zajednici Isusa za poljsku dijasporu i služi mise. Njegova žrtva je u građanskoj parnici tužila katolički red, smatrajući da je taj red odgovoran što ne provjerava ko oblači mantiju i kome daje pravo da radi sa djecom.

Sudija u Poznanju Ana Lošik izrekla je presudu još u januaru ove godine ali javnost je za to saznala tek danas, kada je do skrivane presude, nepovoljne po Poljsku katoličku crkvu kao presedan, došao list Gazeta viborča i objavio njene dijelove.

Revoluciju u kažnjavanju zločina pedofila u mantijama u Poljskoj predstavlja odluka sudije Lošik da posegne za paragrafom 430 Građanskog zakonika koji za načinjenu štetu krivi i poslodavca koji je radniku neke aktivnosti i rad povjerio i nadzire ga. 

“Da nije predavao religiju u školi, da nije bio sveštenik ne bi se sa osobom koja ga je tužila ni sreo. Da nije zloupotrebio svoju funkciju sveštenika, šteta se ne bi desila”, stoji u presudi iz Poznanja koja nije pravosnažna, pošto se crkva žalila.

Sud u Poznanju je, također, pozivajući se na istraživanja pedofilije u Poljskoj katoličkoj crkvi i njenom pravu, konstatovao da član 430 Građanskog zakonika može da se upotrebi kada sveštenik pedofil upoznaje svoje žrtve tokom svojih dužnosti sveštenika, a ne može ukoliko sveštenik pedofil vodi dvostruki život i svoje žrtve traži na društvenim mrežama ili na ulici.

“Tada on nastupa inkognito, kao obični građanin. Tu prestaje odnos potčinjenosti prema crkvi i sveštenik postaje privatno lice koje isključivo samo snosi odgovornost za svoja seksualna djela”, stoji u presudi sudije Lošik.

“Tako kao što država odgovara za to šta radi policajac tokom službe isto tako i Crkva odgovara za to šta radi sveštenik. Poljska katolička crkva i dalje se nevoljno bori protiv pedofilije a ona ni ne infromiše koliko je takvih slučajeva. Samo udar po džepu može da bude efikasan”, kazala je povodom tog presedana za Gazetu viborču pravnica Monika Platek.

Poljska fondacija Ne plašite se, koja štiti žrtve poljskih pedofila u mantijama, do sada je evidentirala 62 slučaja sveštenika koji su bili kažnjeni pred sudomj a ne samo disciplinskim mjerama same crkve za silovanje djece. Toj fondaciji se prijavilo 300 žrtava čija svjedočenja su vjerodostojna.

Iako je u Poljskoj stvoren javni registar osuđenih pedofila u njemu neobjašnjivo nema ni Romana B. ni drugih sveštenika osuđenih za seksualnu zloupotrebu i nasilje nad djecom. Poljske nevladine organizacije odlučile su zato da naprave javnu mapu osuđenih sveštenika pedofila da crkva i vlasti ne bi mogle više da ih kriju.

Na interaktivnoj mapi jednom bojom bit će označena mjesta gdje su osuđeni pedofili ali budući da nisu u zvaničnom državnom registru samo uz inicijale, a drugom bojom bit će označena mjesta iz kojih su žrtve. Zaštitu od fondacije Ne plašite se, potražilo je 300 osoba.

“Mnogo puta smo tražili od Episkopata Poljske katoličke crkve informacije ali naše molbe su ostale bez odziva. Zato uzimamo stvari u svoje ruke”, kazala je jedna od inicijatora mape koja će biti predstavljena u oktobru Joana Šojring Vilgus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.