Britanac prodaje raritete na eBayju, novac donira djeci BiH

Vijesti 17. sep 201815:08 > 16:15
N1

Chris Dale iz Velike Britanije odlučio je staviti veliki dio svoje privatne rock'n'roll kolekcije staviti na eBay, a sav novac uplatiti fondaciji koja pomaže djeci i mladima u Bosni i Hercegovini, pogotovo onoj socijalno ugroženoj i djeci sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom.

Na ideju je, kako je kazao za N1, došao tokom nedavnog boravka u Bosni i Hercegovini.

“Bio sam nedavno u Bosni i popio samo pivo-dva sa Russom Wiltshireom iz Our Kids Foundation u Duradžik Rock Baru u Mostaru. Our Kids Foundation radi na pomoći djeci slabog imovinskog stanja i djeci i tinejdžerima sa posebnim potrebama u Sarajevu i Mostaru. Pa sam pomislio da bi bilo fino kada bi novac od ove prodaje išao njima. Ponudite mnogo ljudi, to je za dobrotvorne svrhe”, ispričao je za N1 Chris Dale.

Dale je inače kolumnista portala MetalTalk, basista benda Brucea Dickinsona, bendova Tank, Atom Seed i mnogih drugih, a bh. javnosti je najpoznatiji po filmu Scream For Me Sarajevo, uspješnom dokumentarcu koji je ispričao priču o dolasku Dickinsona i benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine i njihovim doživljajima u glavnom gradu BiH te ratne godine. 

“Kao basista sam kroz godine bio i sakupljač rock suvenira, bio sam muzički tehničari obožavaoc te muzike. Već neko vrijeme razmišljam da bi nešto od ovoga trebalo da ode u neke bolje ruke. Moram se riješiti ‘tone’ majica, set listi, promotivnih materijala, umjetnina i svakakvih drugih stvari”, rekao je za N1.

Ovaj muzičar i kolumnista iz Velike Britanije na eBay je stavio mnoštvo majica, dresova, kačketa i mnogih drugih asesoara iz privatne kolekcije, a kompletan iznos uplaćuje se u fond Our Kids Foundation. 

“Prošli mjesec sam prodao pet majica i skupio 300 funti (cca 660 KM). Nastavit ću da radim ovo dok ne prodam mogo majica koje ne nosim i stvari koje ne trebam. Možda će kasnije u prodaji biti i neke ploče, i ulaznice za backstage”, rekao je u razgovoru za N1.

Chris Dale je za N1 kazao da je ovaj njegov potez situacija u kojoj su svi na dobitku. 

“Sjajno je. Fanovi mogu kupiti rijetke majice i predmete, ja ih svakako više ne nosim. Svi dobijaju i fanovi i djeca”.

Pozvao je umjetnike, muzičare da mu se pridruže, te da uskoro očekuje velika imena koji će postupiti slično kao i on.

Fondacija kojoj Dale uplaćuje prikupljeni novac  je registrovana u Velikoj Britaniji, a cilj joj je da  inicira projekte kojima bi olakšala život djeci i maladima u Bosni i Hercegovini. Dio novca se izdvaja i za djecu bez roditeljskog staranja, djecu sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom.

Detaljnije o Our Kids Foundation i njihovom radu pronađite na web sajtu klikom na OVAJ link.

Na eBay aukciji nalaze se vrlo rijetki primjerci majica i asesoara koji nisu nikada bili dostupni standardnoj prodaji u radnjama ili koncertima. Na njegovoj eBay aukciji trenutno je dostupno pet vrlo rijetkih majica i predmeta. 

eBay/Chris Dale
eBay/Chris Dale
eBay/Chris Dale
eBay/Chris Dale
eBay/Chris Dale

1. Iron Maidenova “Charlot And The Harlots” majica bez rukava sa Maidenove tajne svirke iz 1998. godine;

Legendarni bend je svirao na Donington Monsters of Rock festivalu, odnosno na tajnoj svirci na Queen Mary koledžu u Londonu.

2. Fudbalski dres Iron Maidena iz 1998. godine; 

Njega je dobio kao poklon, tokom Virtual XI ere, kada je u bendu pjevao Blaze Baley.

3. Balls to Picasso kačket;

Chris Dale je svirao bas na turneji Brucea Dickinsona – album Balls to Picaso i u SAD-u i u Evropi, a upravo je u ovom kačketu odsvirao ranije pomenuti, sada već legendarni, koncert u Sarajevu.

4. Majica sa turneje Armoured Sainta iz 2006. godine;

Ovdje je, kako stoji u opisu, radio kao bas i gitarski tehničar.

5. Elton John – Rocket Mand majica;

Bio je dio ekipe Eltona Johna, a majicu je dobio na poklon.

Kako je potvrdio za N1, mnogo će majica, predmeta i ostalih stvari staviti na aukciju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.