Reakcije na usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku

Vijesti 17. sep 201816:52 > 18:26
N1

Nakon više od godinu dana parlamentarne procedure, pred sami kraj mandata, na vjerovatno posljednjoj vanrednoj sjednici - zastupnici su jednoglasno usvojili izmjenu Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Nekoliko dana unazad izmjene su usvojene i u Domu naroda.

U hitnoj proceduri, bez ikakve rasprave, no bez prisustva zastupnika iz SNSD-a, usvojene su izmjene Zakona o krivičnom postupku. Opštu i entitetsku većinu osigurala su 34 prisutna zastupnika. Svi glasali ZA.

“Moram da izrazim zadovoljstvo da evo baš na kraju mandata ovog saziva da smo imali najefikasniju sjednicu koja nije trajala ni deset minuta usvojila je jedan veoma važan Zakon koji bi možda mogao da omogući da pravna država u BiH u narednom periodu profunkcioniše”, istakao je Mladen Bosić, SDS.

Izmjenama se, između ostalog, stavljaju jasni rokovi na provođenje istraga. One neće moći trajati u nedogled, bez podizanja optužnice. Imunitet se neće moći davati svjedocima koji se terete za krivična djela za koja je kazna zatvora 10 i više godina. Svjedoci neće biti prinuđeni da odgovaraju na sva pitanja. No, do ovih rješenja se došlo teškom mukom. Još u junu prošle godine, Ustavni sud BiH osporio je sad već izmijenjene stavke ZKP-a, a po Apelaciji zastupnice Borjane Krišto. Razlog – kršenje ljudskih prava.

“Napravili smo jedan iskorak kada je u pitanju ZKP da ne dolazimo u situaciju da imamo dvojbe oko određenih tumačenja i na taj način imali smo izravna od strane pravosudnih institucija kršenja ljudskih temeljnih prava za koje je ova država izdvajala i velika finansijska sredstva”, kazala je Borjana Krišto, HDZ BiH.

Ustavni sud je u više navrata produžavao rok dat parlamentarcima da usvoje izmjene Zakona, prije nego ga u potpunosti stave van snage. To bi automatski značilo propast brojnih aktuelnih istraga. Toga se pribojavala međunarodna zajednica, te su mjesecima upozoravali na posljedice. Prije nego je prijedlog Halida Genjca usvojen u oba doma, parlamentarci su raspravljali o još dva neuspješna, onom Bariše Čolaka i Amira Fazlića.

“Mi u SDA smo zadovoljni što je Zakon usvojen nakon dugo vremena, nakon dugo usaglašavanja da smo ispunili određene norme i ja bih rekao da cilj opravdava sredstvo. Neka poslanici ne žale što su tako brzo završili sjednicu najbitnije je da je Zakon usvojen”, istakao je Amir Fazlić, SDA.

“Dobili smo kvalitetan Zakon koji u potpunosti uvažava prava građana BiH a istovremeno omogućava domaćim pravosudnim institucijama puni kapacitet u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i svih drugih oblika kriminala”, naglasio je Damir Arnaut, SBB.

Izmjene u Zakonu stupaju na snagu nakon objave u Službenom listu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.