Bosić za N1: Koalicija SNSD-HDZ BiH daje snagu Komšiću

Vijesti 17. sep 201818:10 > 18:52
N1

Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 je izjavio da savezništvo između Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice daje snagu Željku Komšiću, kandidatu Demokratske fronte i Građanskog saveza za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bosić je ukazao da ove dvije političke stranke – Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demorkatska zajednica problematiziraju dejtonsko uređenje Bosne i Herceogvine, te je dodao:

“Postoji strah da bi koalicija između ovih stranaka mogla destabilizirati Bosnu i Hercegovinu. Ipak, u predizbornom procesu ne šalju zajednička saopštenju, fotografije, izjave, kao što je to bio slučaj ranije. To ne čine jer su možda shvatili da to ima negativan efekat. Željku Komšiću, koji predstavlja prijetnju po Čovića, snagu daje koalicija Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Ima ljudi koji će glasanjem za Komšića pokazati nezadovoljstvo. Mislim da će biti neizvjesna utrka između Komšića i Čovića”.

Mišljenja je da će biti neizvjesna izborna utrka i između Saveza za pobjedu i Saveza nezavisnih socijaldemokrata tvrdeći da je mnoštvo nepovoljnih okolnosti po vladajuće u Republici Srpskoj, što nije bio slučaj 2014. godine.

“Sada će razlika u glasovima biti u korist Saveza za pobjedu”, ocijenio je Bosić za N1.

Komentarisao je najavljeni dolazak Sergeija Lavrova, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u toku predizborne kampanje. Bosić ne očekuje da Lavrov izrazi podršku aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj. Isto očekivanje ima i od Vučića:

“Što se tiče Vučića, ubjeđen sam da se neće miješati u izbore u Republici Srpskoj. Taj stav je i sam ponovio prije nekoliko dana. Savez za pobjedu neće ulaziti u bilo koji oblik rasprave ako Vučić podrži Dodika. Ali mislim da se to neće desiti jer Vučić stoji iza svoje riječi”, kazao je bivši predsjednik Srpske demokratske zajednice.

Bosić se osvrnuo i na rad vladajućih na državnom nivou.

“Moj utisak je da se u ovom mandatu pokušavala iskoristiti činjenica da nema jasne parlamentarne većine. Dakle, svako je pokušavao da uhvati neki politički poen. To je posebno bilo karakteristično za Savez za bilju budućnost. Imali su svog ministra, a istovremeno su kritikovali rad Vijeća ministara. To je legitimno, ali nije normalno i moralno”, naglasio je za N1.

Ne očekuje da izborni proces bude regularan podsjetivši na broje neregularnosti u prošlosti. Tvrdi da je i sam prijavljivao neregularnosti u izbornom procesu.

Dotakao se i na usvajanje Zakona o krivičnom postupku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je nekoliko dana prije usvojen i u Domu naroda ove zakonodavne institucije.

“I mene je iznenadilo da smo efikasno usvojili ovaj Zakon. Mislim da je bila sazrela situacija da prije završetka mandata treba završiti usvajanje Zakona jer bi u suprotnom moglo doći do blokiranja pravosuđa. Usvajanje Zakona je nešto što bi moglo zabrinuti kriminalce. Ne znam da li u Parlamentu postoje političari koji priželjkuju pravni vakuum, ali dalo se vidjeti da su pojedini političari pokušali blokirati usvajanja ovog Zakona”, zaključio je Bosić u razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.