Potpisan ugovor između Vlade KS i zdravstvenih radnika

Vijesti 18. sep 201813:56 > 14:00
Vlada KS

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić potpisali su Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

Ovo potpisivanje je uslijedilo nakon što je Vlada KS na jutrošnjoj vanrednoj sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopunu Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo kojim će se izmijeniti član 33. ovog Kolektivnog ugovora, s ciljem povećanja koeficijenta složenosti poslova za dodatnih 0,3 svim uposlenim u oblasti zdravstva.

Premijer Zolj je, ovom prilikom, kazao kako je cijela Vlada od početka shvatila opravdanost ovih sindikalnih zahtjeva, zbog činjenice da je u pitanju najbrojniji Sindikat iz oblasti zdravstva, ali i da se radi o potrebi povećanja plaća „nedoktorima“, jer postoji izuzetno velika razlika u primanjima između doktora i medicinskih sestara.

„Današnjim potpisivanjem smo ispravili tu grešku i ovim stvorili uvjete za unapređenje standarda i svim ostalim radnicima u zdravstvu. Zadovoljstvo mi je što smo današnjim potpisivanjem i formalno stvorili uvjete za prekid štrajka“, istakao je premijer Zolj.

Predsjednik Selimić je naveo da ono što su pokrenuli u novembru prošle godine je danas i službeno završeno, te pojasnio kako je ispravljena nepravda prema sindikatu koji vodi on kada su u pitanju koeficijenti doktora i ostalih radnika u oblasti zdravstva.

„U toku je proces kod Općinskog suda koji smo mi pokrenuli kako bismo dokazali da se stvarno radilo o diskriminaciji. Današnjim potpisom sindikat ‘nedoktora’ je dobio 0,3, a sindikat doktora 0,4 koeficijente“, istakao je predsjednik Selimić.

Najavio je da, nakon što provedu propisanu proceduru, štrajk prekidaju te dodao kako je on već od jučer prekinut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.