Nakon štrajka prosvjetara, moguće i tužbe

Vijesti 18. sep 201814:21 > 14:33
N1

Dva sata trajao je jutros štrajk u osnovnim školama i vrtićima JU "Djeca Sarajeva" - u školama od 7.35 do 9.35, a u vrtićima od 7 do 9 sati.

U Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja KS poručuju da je ovo tek početak i da ne isključuju mogućnost stupanja u generalni štrajk, ukoliko plate ne budu povećane.

Ovo je jedan u nizu koraka koje ćemo poduzeti kako bismo prisilili Vladu da ispuni zahtjeve prosvjetnih radnika. Oni su se jučer ponovo izjašnjavali oko toga da li prihvataju ono što su čuli u medijima. Premijer pregovore želi voditi kroz medije. Rekao je 300 KM, a prosvjetni radnici su se izjasnili za 330 KM. Proceduru ćemo provesti ako je potrebno i ući ćemo u generalni štrajk“, rekao je Saudin Sivro, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

“Budi dio Sindikata”, “Sindikat pobjeđuje”, “330 i tačka”, “Pravda 330” – slogani zvuče poznato. No, nisu ih sastavili lovci na glasove, već su ih iz predizborne kampanje, od političkih subjekata, posudili upravo prosvjetari tražeći veće plate. Poručuju da dostojanstvo, ipak, nema cijenu:

Vjerujte mi, najteže mi je bilo za vrijeme štrajka proći pored učenika, kojima sam bila neko koga su gledali sa očima punim vedrine i ljubavi. Da prođem, i da oni pomisle da je to njihova učiteljica koja moli da im se plati jer ih je učila“, kaže Sanela Musić, nastavnica razredne nastave u jednoj osnovnoj školi.

Arma Tanović-Branković, glumica, majka je dvije djevojčice. Iako je jutros kćerku u školu morala ispratiti nešto kasnije, podržava štrajk:

Mi svako jutro tim ljudima dajemo naš cijeli svijet. Svako jutro dovedem svoju djevojčicu koja je prvi razred. Ostavim je ženi od koje očekujem da je vaspitava, obrazuje, podučava, uči zaštiti, da bude krativna, inovativna, moderna u programima koje implementira, a da se ne zapitam kako ta žena živi i da li joj je omogućeno da uvodi neke inovacije i da čini taj program kreativnim i boljim. Tako da, s te strane podržavam štrajk i mislim da on čak mora biti radikalniji“, poručuje Tanović-Branković.

Ne bi se isto moglo reći za Vladu. Resorni ministar poručio je u ponedjeljak da su zbog štrajka moguće i tužbe. Dvije strane još su daleko od dogovora.

Podsjetimo, prosvjetari su tražili povećanje osnovice za obračun plate sa postojećih 290 na 330 KM, a u Vladi su rekli da mogu ponuditi povećanje na 300 KM. U praksi to znači da bi se prosječna plata nastavnika – oko 1.070 KM, prema prijedlogu sindikata povećala na 1 200 KM, a prema prijedlogu Vlade na 1 100 KM, dakle, za 30 KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.