Mustafić za N1: SDA u ozbiljnoj, identitetskoj krizi

Vijesti 18. sep 201817:06 > 17:09
N1

Dino Mustafić, pozorišni režiser, za N1 je između ostalog komentarisao kampanju za ovogodišnje Opšte izbore. Istakao je da je Stranka demokratske akcije "potpuno izgubila realnost". Kritički je govorio o lijevim i liberalnim političkim strankama.

“Vidio sam da su plakati s izjavama rahmetli prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, poslužili kao cover otpadu smeća. Stranka demokratske akcije je u ozbiljnoj, identitetskoj krizi. Ona je formirana na etničkom principu, a sada se zalaže za građansku Bosnu i Hercegovinu. Oni su potpuno izgubili realnost”, rekao je Mustafić.

Osvrnuo se i na političko djelovanje lijevih i liberalnih političkih stranaka kazavši da su “naslijedili matricu iz lokalnih izbora” jer su nastavile da djeluju jedna protiv druge. Ocijenio je da desne političke stranke djeluju kao “korporativna preduzeća”.

Mustafić je za N1 govorio i o funkcionisanju javnog sektora u Bosni i Hercegovini.

“Razumijem kolege iz javnog sektora. Opisuje ih se kao budžetarima. Ali država koje ne ulaže u obrazovanje, zdravstvo i kulturu je država koja ne zna šta radi. To je veliki sistem koji morate njegovati i čuvati. Mi smo dozvolili da on nestaje. Zato svi imamo primjedbe na rad javnog sektora, ali niko ne pita zašto je to tako. Razlog su nekompetentnost i stranačko kadriranje”, naglasio je.

Sebe ne smatra “salonskim kritičarem” i ustvrdio je da dok se bavio politikom nije ništa zaradio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.