Muriz Memić drugi put kod Inzka, slijede deveti protesti

Vijesti 19. sep 201816:20 > 16:43
N1

Muriz Memić, otac stradalog mladića Dženana Memića, po drugi put se sastao sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, Valentinom Inzkom. Dobio je obećanje da će visoki predstavnik učiniti ono što je u njegovoj nadležnosti kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio. Nakon oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferović, porodica Memić nastavlja borbu.

Više od dvije i po godine Muriz Memić traži istinu i pravdu za svog smrtno stradalog sina Dženana. Drugi put je na sastanku kod visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka. Kazao je da je dobio obećanje da će visoki predstavnik učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti za rasvjetljavanje slučaja.

Muriz Memić je ukazao na očekivanje OHR-a od bosanskohercegovačkog pravosuđa.

“Oni hoće da rade naše institucije i nek rade. Znaju sve, imaju dokaze. Visoko sudsko i tužilačko vijeće ima dokaze, a ne da meni šalje disciplinski tužilac da će uraditi u skladu sa zakonom i sa raspoloživim resursima”, rekao je Memić.

Podsjetimo, 16. jula izrečena je oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću kojima se sudilo za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Međutim, porodica od početka tvrdi kako se ne radi o saobraćajnoj nesreći, nego o ubistvu. Porodica Memić čeka žalbu Tužilaštva, ali otpravak presude još nije stigao iz Suda.

“Povodom događaja od 8.02.2016. godine kada je smrtno stradao Dženan Memić, postupak nije pravosnažno okončan. A inače, nakon što dobijemo pisani otpravak presude, uložit ćemo žalbu”, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Zbog čega otpravak presude još nije stigao, Kantonalni sud Sarajevo je objasnio ovako:

“Nakon objavljivanja presude, sudija odnosno predsjednik vijeća za pisanu izradu presude ima rok od 30 dana, a u složenim predmetima nakon obavještenja predsjednika Suda, taj rok se može produžiti. Budući da se u konkretnom slučaju radi o izuzetno složenom i obimnom predmetu, to je produžen rok za pisanu izradu presude, te prema obavještenju predsjednika vijeća, izrada presude će biti okončana u skorije vrijeme”.

Ifet Feraget, advokat koji zastupa porodicu Memić, je naglasio sljedeće:

“Pravi potez Tužilaštva bi bio da odustanu od optužnice i da pokažu barem odgovornost. Prekasno jeste, ali to bi bio potez u pravom smjeru. Ono što je najtragičnije jeste da istrage oko ubistava ne smiju mitovati. Sve se ovo radi da istraga miruje. Kad se desi ubistvo, istraga traje i dok se čeka presuda i dok se piše žalba. Mi smo pokucali na vrata ubicama i u Banjaluci i u Sarajevu, ali onaj ko treba to da radi svjesno čini opstrukcije i to ne radi, tako da je cilj ove borbe da konačno krenu prave istrage i da dođemo do počinilaca ubistva”.

A borbu će nastaviti devetim protestima 29. septembra. Kazali su, porotesti su njhov način za pravdu jer su davno izgubili vjeru u institucije pravosuđa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.