Ivanić za N1: U BiH se malo cijeni podrška Rusije

Vijesti 20. sep 201811:41 > 11:57
N1

Govoreći o dolasku ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova u BiH i odnosu dvije zemlje, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u izjavi za N1 istakao je da je Rusija pokazala nekoliko pozitivnih stvari prema Bosni i Hercegovini. Ivanić ističe je BiH jedina dobila isplatu klirinškog duga u gotovini i da se to malo cijeni.

Ivanić je naglasio da je Rusija našla način da se dug iz ratnog perioda plaća u jednom dužem vremenskom periodu i to je veliki ustupak Bosni i Hercegovini.

“Rusija je pokazala nekoliko pozitivnih stvari prema Bosni i Hercegovini. Prvo naplata duga u gotovini. Mi smo jedina zemlja koja je dobila gotovinsku isplatu klirinškog duga. Mislim da se to ovdje u Bosni i Hercegovini malo cijeni. Mislim da je to vrlo jasan pokazatelj prijateljskog odnosa. Rusija je našla način da se dug iz ratnog perioda plaća u jednom dužem vremenskom periodu i to je veliki ustupak Bosni i Hercegovini. Rusija je otvorila tržište za voće i povrće iz Bosne i Hercegovine i par puta progledala kroz oči zolupotrebama kao kada su tuđe jabuke išle kao naše”, istakao je Ivanić u izjavi za N1.

Rusija ima svoje strateške interese ovdje kazao je Ivanić.

“Političari iz bošnjačkog naroda očekuju da samo ono što oni govore može dobiti međunarodnu podršku. Rusija jeste imala poglede koji su malo drugačiji, koji su više uvažavali postojanje Republike Srpske, a kod njih se zbog toga javlja otpor. Mislim da je to jako pogrešno. Rusija ima svoje strateške interese ovdje. Rusija je jedna od zemalja koja je bitno uticala da dođe do Dejtonskog sporazuma i ona ima pravo da zastupa svoje viđenje provođenja Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Ivanić.

Odnose BiH i Rusije član Predsjedništva ocjenjuje kao vrlo korektne.

“Mislim da su ti odnosi vrlo korektni. Ne znam u kom smislu bi čak mogli biti i bolji od ovoga”, kazao je on.

Ivanić kaže da misli da jedan dio bošnjačkih političara ne uvažava podršku Rusije institucionalnom pravu Republike Srpske da postoji i da se uvažava.

“Najveću korist je od tih poteza imala Bosna i Hercegovina, a ne Republika Srpska. Najveći dio novca od klirinškog duga je otišao u Federaciju BiH. Uvjeren sam da Rusija ne podržava niti jednu političku koncepciju, već da podržava institucionalno pravo Republike Srpske da postoji i da se uvažava i ništa više od toga. Iskreno mislim da jedan dio bošnjačkih političara to ne uvažava. Oni kao da stalno vole da čuju samo jedno, Bosna i Hercegovina, Bosna i Hercegovina bez Republike Srpske. Realno govoreći, bez Republike Srpske nema ni Bosne i Hercegovine”, potcrtao je Ivanić u izjavi za N1.

O zabrani ulaska pojedinim ruskim državljanima na teritoriju BiH Ivanić je pokušao razgovarati sa kolegama u Predsjedništvu, ali nije bilo saglasnosti.

“To je pitanje za bezbjednosne agencije koje po zakonu taj cijeli posao rade. Tražio sam da Predsjedništvo BiH o tome razgovara, ali nisam imao saglasnost članova tako da ta tema nije mogla doći na Predsjedništvo”, zaključio je Ivanić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.