Ljekari: Ne želimo da se ponovo pokuša gašenje Opće bolnice

Vijesti 20. sep 201816:25 > 16:45
N1

Nakon štrajka ljekara i zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, u centru pažnje ponovo zdravstvo, ali kroz sukob na relaciji Opća bolnica - Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

Ljekari Opće bolnice “Prim dr. Abdulah Nakaš” obratili su javnosti povodom posljednjih izjava Sebije Izetbegović, da nije bilo pokušaja vaninstitucionalnog gašenja ove ustanove, koje je iznijela tokom jedne dijaloške emisije. Sve se dešava u jeku izborne kampanje.

Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, u dijaloškoj emisiji “Hayat” televizije je situaciju koju je zatekao po preuzimanju direktorske funkcije od Izetbegović opisao sljedećim riječima:

“Bila je srozana do tog nivoa da se trebala zatvoriti. Profesorica Izetbegović je krenula na Klinički centar i ponudila ljudima da krenu također s njom na Klinički centar, ne bi li se ona zatvorila. Ne znam koje su bile namjere s tom bolnicom”.

Izetbegović je na ovu konstataciju Kravića odgovorila:

“Ovo su insinuacije”, da bi Kravić potom rekao:

“Hoćete reći da niste rekli na sastanku”, na šta je Izetbegović njemu replicirala:

“Ma hoću reći da pričate gluposti kolega, nemojte to raditi”, a zatim je Kravić istakao:

“Stvarno ćete sada reći da niste na ljekarskom sastanku, ja ću vam dovesti 40 svjedoka”.

Izetbegović mu je ponovo odgovorila : “Ma to su budalaštine, ma dajte”.

Ovako je izgledao verbalni sukob na relaciji direktora dvije bolnice. Iz Opće bolnice danas su poručili kako ne žele scenario u kojima se prijeti gašenjem i otkazima u bolnici. Reagirali su zbog posljednjih javnih istupa direktorice Univerzitetsko-kliničkog centra. Prim dr. Dragan Stevanović kazao je da je u posjedu dokumenata koji su trebali dovesti do ekspresnog gašenja Opće bolnice, odnosno njenog pripajanja Kliničkom centru, a koje je izradila neformalna grupa ljudi iz kabineta tadašnje direktorice Opće bolnice.

“U njenom kabinetu se napravio hodogram pripajanja odnosno gašenja Javne ustanove Opća bolnica, sa rokovima od 30 do 50 dana. U njenom kabinetu se pripremila odluka o pripajanju I brisanju iz registra Javne ustanove Opća bolnica I pripajanju Kliničkom centru koju je trebao da donese parlament I skupština Kantona Sarajevo”, naglasio je Stevanović.

Iz Opće bolnice podsjećaju na način na koji su ljekari napuštali ovu bolnicu I prelazili na Univerzitetsko-klinički centar, kako su kazali, zabrinuti za vlastitu egzistenciju, što sadašnja direktorica Kliničkog centra također opovrgava.

Nermin Mahmutović, ljekar Opće bolnice, je također demantovao tvrdnju Izetbegović da nije bilo pokušaja spajanja dvije zdravstvene ustanove.

“Konstatacije da nije bilo intencije, nije bilo namjera, ne stoje I predstavljaju laž. Direktan ultimatum, uz vrijeđanje kolega je bio ovdje u ovoj prostoriji 8. januara 2016. godine”, rekao je Mahmutović.

Prema riječima doktora Stevanovića o svemu je obaviješteno kantonalno tužilaštvo, koje je, kako kaže, sa zakašnjenjem izuzelo elektronske dokumente iz Opće bolnice. Iz kantonalnog tužilaštva su nam potvrdili da je predmet u radu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.