Ahmetović: Rješit ću pitanje crkve u avliji nane Fate

Vijesti 20. sep 201819:07 > 19:17
N1

Sadik Ahmetović, kandidat Proevropskog bloka za predsjednika Republike Srpske, je izjavio da će mu prioritet kao predsjednika ovog, bosanskohercegovačkog prioriteta biti izmještanje crvke iz dvorišta nane Fate Orlović iz Konjević polja.

“Griješe oni koji misle da je ovdje problem samo nezakonito izgrađena crkva. Slučaj Fate Orlović je paradigma za legalizovano otimanje bošnjačke imovine u entitetu Republika Srpska”, poručio je Sadik Ahmetović kandidat Proevropskog bloka Bosne i Hercegovine za predsjednika/ potpredsjednika Republike Srpske.

Ahmetović je podsjetio da je postojao dogovor sa entitetskim vlastima da se crkva izmjesti. Njegova namjera će biti, kako je rekao, da aktuelizira ovo pitanje odnosno ovaj dogovor, te je dodao:

“Od tada je prošlo 12. godina, ali crkva i dalje stoji u dvorištu, bez ikakve svrhe, osim očigledne provokacije jedne starice koja se vratila u svoju kuću i Konjević polje”.

On je naglasio da će nastaviti pregovore sa entitetskim vlastima, ne bi li se sporna crkva izmjestila iz dvorišta Fate Orlović, koja je “za sve ovo vrijeme pokazala da je veliki borac, bez obzira na godine i teret koji nosi”.

“Samo razgovorom se ovaj problem može riješit, jer je to jedini ispravan način rješavanja problema u Bosni i Hercegovini. Fati Orlović odajem istinsko poštovanje, prvo lično. Svi oni koji ne čine ništa da se njen problem riješi, neka zamisle kako bi se postavili da su nakon povratka naišli na sličan problem na svojoj zemlji. Ova politika inata i ignorisanja, koja se vodi preko jedne starice, treba prestati. Sve se može riješiti razgovorom, pa i ovo. Žalosno je da niko od dosadašnjih predstavnika Bošnjaka iz Republike Srpske nije aktivno i konstantno tražio riješenje ovog problema, već samo gledali da se među povratničkom populacijom pozicioniraju što bolje”, naglasio je Ahmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.