"Lavrov posjetom Banjaluci pokazuje da RS ima subjektivitet"

Vijesti 21. sep 201808:20 > 08:33
N1

Sergej Lavrov u Sarajevu, ministar vanjskih poslova Rusije, sastat će se danas sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom spoljnih poslova Igorom Crnadkom.

Lavrov će nakon Sarajeva otputovati u Banjaluku. Miloš Šolaja, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, osnivač i direktor Centra za međunarodne odnose u jutarnjem programu N1 je komentarisao posjetu ruskog ministra BiH.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije najavljeno je da će Lavrov sa rukovodstvom Bosne i Hercegovine razmotriti bilateralne odnose, razmijeniti mišljenja o situaciji na Balkanu i u svijetu. Miloš Šolaja istakao je da posjeta Lavrova Bosni i Hercegovini znači da Rusija želi da razvija dobre i stabilne odnose sa BiH i da će stati iza Dejtonskog sporazuma.

“Posjeta Lavrova Bosni i Hercegovini znači da Rusija želi da razvija dobre i stabilne odnose sa BiH. Sve ono što izlazi iz posljednjih koncepata ruske spoljne politike, naročito posljednje dvije godine, to je mir, stabilnost i ono što Rusija radi u posljednje vrijeme a to je uzdanje u međunarodno pravo ukoliko njeni interesi ne budu ugroženi na takav način da tada reaguje i silom. Primjer Sirije. U ovom slučaju Rusija će sigurno stati iza Dejtonskog sporazuma”, istakao je Šolaja.

Šolaja naglašava da se zapadnim zemljama ne sviđa aktivan odnos Rusije prema Republici Srpskoj ali i da Lavrov svojom posjetom Banjaluci pokazuje da RS ima subjektivitet u međunarodnim odnosima.

“Ono što se zapadnim zemljama ne sviđa to je aktivan odnos prema Republici Srpskoj. RS je u posljednje vrijeme dosta ignorisana u toj komunikaciji, naročito od EU koja je imala dosta sporova na tu temu. Posjeta Catherine Ashton je bila posljednja posjeta jednog visokog fukncionera EU Banjaluci. Sergej Lavrov svojom posjetom Banjaluci pokazuje da RS ima subjektivitet u međunarodnim odnosima, vođenju spoljne politike. Za RS je bitno da se ovom posjetom dobija na važnosti, da ne mora biti samo negativna konotacija kada dolaze visoki funkcioneri”, naglasio je on.

Šolaja je podsjetio da su u Banjaluku svojevremeno dolazili mnogi ministri inostranih polova i Madeleine Albright bivša američka sekretarka.

“U vrijeme uspostavljanja mira dolazili su njemački mministar inostranih poslova, Klaus Kinkel, japanski ministar inostranih poslova, Madeleine Albright bivša američka sekretarka i odjednom je to stalo. Sad se pokazuje da Republika Srpska ima te kapacitete i te političke interese da ima ovakvu vrstu komunikacije”, potcrtao je Šolaja u izjavi za N1 te dodao:

“Svaki put nakon sjednica za implementaciju mira izdvojeno mišljenje ima Rusija, skoro svaki put a u posljednje vrijeme svoje mišljenje izdvaja i Turska”, zaključio je Šolaja.

U Banjaluci bi šef ruske diplomatije trebao biti u 15 sati. Predviđen je obilazak mjesta gdje će se graditi srpsko-ruski hram, a nakon toga i sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerkom Željkom Cvijanović i predsjednikom NSRS-a Nedjeljkom Čubrilovićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.