State Department: BiH nastavila borbu protiv terorizma

Vijesti 21. sep 201809:13 > 09:23
Wikipedia

U redovnom izvještaju američkog State Departmenta o borbi protiv terorizma u svijetu, Bosna i Hercegovina je ocijenjena kao zemlja koja je u 2017. godini nastavila sarađivati za zapadnim partnerima u borbi protiv terorizma, ali rupe u zakonu kao i blaga kaznena politika sudova i dalje ostaju izazovi s kojima se treba pozabaviti.

Prema njihovom izvještaju, međuljudska i međuregionalna previranja i dalje podrivaju efikasnu saradnju nadležnih instutucija u tom polju.

Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe još uvijek predstavljaju potencijalni izvor terorizma u državi. Napominju da je BiH učinila vrlo malo na polju rehabilitacije i deradikalizacije individua.

“Kada je u pitanju državni nivo, Bosna i Hercegovina nije usvojila niti jedan novi zakon u polju borbe protiv terorizma u 2017. godini, dok je entitet Republika Srpska usvojio novi krivični zakon koji tretira djela terorizma u skladu sa međunarodnim standardima i kriminalizuje članstvo u stranim paravojnim i para-policijskim snagama”, navodi se u izvještaju.

Na državnom nivou, BiH ima zakone koji zabranjuju članstvo u paravojnim i para-policijskim organizacijama, ali, po njihovom mišljenju, kaznena politika za ova djela idalje predstavlja jedan od glavnih izazova.

Borcima u stranim terorističkim organizacijama se često propisuju kazne koje su ispod najnižih kazni propisanih zakonom. Razlog tome je činjenica da sudije veoma često uzimaju u obzir olakšavajuće okolnosti prilikom donošenja odluka.

“Premda je u 2017. godini Ministarstvo Pravde BiH predložilo niz amandmana s ciljem jačanja borbe protiv terorizma, nije postojala politička volja da se ovi amandmani usvoje, niti se samo Ministarstvo Pravde potrudilo da osigura većinu koja bi usvojila ove amandmane”, navodi se u izvještaju, te dodaje:

“Radna grupa Ministarstva Sigurnosti je takođe bila u preliminarnoj fazi donošenja sveobuhvatnih amandmana na Krivični zakon BiH koji bi tretirali ovu tematiku ali i za ovo nije postojala politička volja da se nastavi sa radom s obzirom da je počela predizborna kampanja za opće izbore u oktobru 2017.”

State Department se takođe osvrnuo na rad Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazavši da svega 25 pripadnika SIPA-e radi na slučajevoma borbe protiv terorizma, te su ocjenili da je njihova efektivnost veoma ograničena.

“Saradnja na sprovođenju zakona je nastavila da ispašta zbog interpersonalnih i među-institucialnih prepucavanja. Operativna grupa državnog tužilaštva se sastala svega dva puta u 2017 godini, a javne nesuglasice između vršioca dužnosti Javnog Tužioca BiH, ministra sigurnosti i SIPA menadžmenta nastavljaju da potkopavaju strateški napredak u borbi protiv terorizma.”

Naglasili su takođe da od 2016. godine, BiH nije napravila ni jedan značajniji iskorak u osiguranju vlastitih granica, ali dodaju da je u 2017. BiH nastavila sa borbom protiv terorizma i terorističkih aktivnosti u zemlji.

Izvještaj se dotakao i glavnih vjerskih zajednica u BiH, kazavši da su katolička, islamska, jevrejska i pravoslavna zajednica u BiH nastavile sarađivati kroz Međureligijsko Vijeće na promociji tolerancije i borbi protiv vjerske netrpeljivosti ili nasilja prema bilo kojoj od ovih pojedinačnih zajednica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.