Schwarz Schilling: Pouka koju je Njemačka naučila u BiH

Vijesti 21. sep 201816:27 > 16:29
REUTERS/Danilo Krstanovic

Njemačka partija SPD odbacuje vojnu intervenciju protiv sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada u slučaju upotrebe hemijskog oružja. To je greška, smatra Christian Schwarz Schilling u komentaru za Suddeutsche Zeitung i poredi to sa situacijom u Bosni i Hercegovini.

“Postoji opravdan strah da Assadov režim ponovo upotrijebi nervne bojne otrove. Od toga želimo odvratiti sirijskog predsjednika. Kako to radi Njemačka? Svaka partija ima svoj stav ali time Sirija ne dobija jasnu poruku. To je prva greška. SPD saopšti da ni u kojem slučaju neće učestvovati u odgovarajućim operacijama međunarodne zajednice. Time se kod Sirijaca pojačava utisak da reakcija međunarodne zajednice nije za očekivati, tako da im to olakšava eventualnu odluku da upotrijebe zabranjene bojne otrove. Tako je pod znak pitanja dovedeno jasno djelovanje i jasna reakcija međunarodne zajednice.

SPD je još za vrijeme rata u BiH znala da zauzme ovako koban stav. Tada je, za razliku od danas, bila u opoziciji. To je imalo za posljedicu da se na Njemačku saveznici ne mogu osloniti i da se Njemačka pokazala kao neupotrebljiv partner. Sa liberalima iz FDP-a situacija je obrnuta. Šef ove partije Christian Lindner rekao je pametno da upotreba hemijskog oružja od strane sirijske vlade u svakom slučaju nalaže intervenciju međunarodne zajednice. Njemačka se tome ne može suprotstaviti ako je saveznici pitaju da učestvuje u intervenciji. Američka ambasada u Berlinu je navodno uputila upit. Ovdje je posebno važno pokazati da je Njemačka pouzdan saveznik i partner. Tokom rata u BiH stav FDP-a je bio posebno koban, jer je ova Liberalna partija neophodnu odluku njemačke vlade o učešću njemačkih vojnika u mirovnoj misiji UN-a godinama sprečavala podizanjem tužbe pred Ustavnim sudom. Čini se da je FDP ipak iz prošlosti nešto naučio. Iskrene čestitke na tome!”, piše za Suddeutsche Zeitung u gostujućem komentaru Christian Schwarz Schilling, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i bivši ministar pošte i telekomunikacija u kabinetu Helmuta Kohla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.