Sarajevska škola ima nove učenike – dva brata iz Sirije

Vijesti 21. sep 201817:04 > 18:12
N1

Za neke od izbjeglica i migratana u Bosni i Hercegovini ambicija nije samo privremeni boravak. Porodica Saleh iz Sirije u Sarajevu je već pet mjeseci, a sa početkom školske godine dječaci Zain i Hamza sjeli su u školske klupe jedne sarajevske škole.

Osmijeh na licu, ruka u ruci – koraci u sigurnost i stabilnost iz ratom razorene Sirije. Zein i Hamza već tri sedmice učenici su osnovne škole Edhem Mulabdić u Sarajevu. Porodica ovdje želi ostati u budućnosti – da bi traume iz rata ostale u prošlosti.

“Kad se igraju s lutkama – čujem bomba…Malo se sjećaju, ja se trudimo da zaboravimo te situacije”, priča mama Naser Saleh.

Hamza je učenik trećeg razreda. Bosanski i engleski jezik govori minimalno, a tolike su i posljedične barijere među njim i vršnjacima – minimalne. U nastavi učestvuje savladavanjem jezika i pisma, a znanje iz matematike u učionicu je donio iz sirijske škole.

“Proces integracije teče veoma dobro. Hamaza je jedan veoma vedar dječak, djeca su ga jako dobro prihvatila i uopšte ne prave razliku zato što je on došao iz druge države.To je za njih još veći podsticaj da ga prigrle i prihvate. Dijele zajedno užinu i igraju se zajedno”, otkriva Amela Avdić, nastavnica u OŠ Edhem Mulabdić.

Ne razlikuju Zeina i Hamzu ni osnovne potrebe od druge djece – traže sigurnost, prijatelje, obrazovanje. Među prvim naučenim riječima bosanskog jezika – dobrodošli i hvala.

“Jedan period njihove dobre adaptacije – učenja bosanskog jezika, svaki dan pomalo. Bitno je da su oni sigurni, bezbjedni, da te traume koju su imali dolazeći iz ratne Sirije u kojoj rat bjesni, evo već osam godina, da ne osjete tu traumu ovdje. Došli su u jednu školu koja ih je svesrdno primila”, ističe direktorica Aida Omersoftić.

Škola je djeci otvorila vrata. Budućnost njihovog obrazovanja i sigurnosti ovisi od spremnosti nadležnih institucija da porodici ne zatvori vrata trajnog boravka u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.