Lavrov: Mi ćemo poštovati izbor Bosanaca

Vijesti 21. sep 201817:27 > 18:12
Reuters / Sergei Karpukhin

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Lavrov je danas razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH.

Šef ruske diplomacije u Sarajevo nije došao praznih ruku. Naime, ručni sat bio je njegov rođendanski poklon za Mladena Ivanića, koji je uz Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, bio prvi sugovornik Sergeju Lavrovu.

Nakon susreta jasna poruka – Rusija je za cjelovitu BiH.

“Stav gospodina Lavrova je potpuno jasan. On je za potpuno i doslijedno provođenje Dejtonskog sporazuma, što znači vrlo jasno – za cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali isto tako i protiv demonizacije Republike Srpske”, istakao je Ivanić.

Slična poruka ministra vanjskih poslova Rusije i nakon susreta sa šefom bh.diplomacije Igorom Crnatkom.

Poručuju ovakvi susreti imaju velik značaj u razvoju i poboljšanju suradnje dvije države, a onu u oblasti ekonomije treba još jačati, suglasna su dvojica ministara.

“Odnosi s Rusijom su prijateljski, odlični odnosi. Mi smo razgovarali o tome kako ih unaprijediti u oblasti trgovinske razmjene. Danas je bila prilika da se zahvalim kolegi Lavrovu na rješavanju pitanja klirinškog duga, te otvaranje ruskog tržišta za izvoz, posebno voća”, otkriva Crnadak.

Državni ministra vanjskih poslova dodaje kako BiH ima bezrezervnu podršku Rusije, a kome će je ova zemlja dati na narednim izborima, bilo je ono što je zanimalo novinare. Gost iz Rusije sasvim jasan:

“Mi imamo svoje favorite. Ti favoriti su ljudi koji će glasati za političare. Nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasa, jer mi podržavamo građane. Mi ćemo poštovati izbor Bosanaca”, poručuje Lavrov te dodaje kako će Rusija “raditi s onim predstavnicima kojima građani BiH daju povjerenje”.

Lavrov je danas sa Crnatkom potpisao i Memorandum o protokolarnoj suradnji u naredne dvije godine. Potom je uz velike mjere sigurnosti otišao na ručak u Istočno Sarajevo, nako čega je krenuo put Banjaluke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.