Dodik: RS nije dozvolila BiH uvođenje sankcija Rusiji

Vijesti 21. sep 201817:31 > 17:34
N1

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov sastali su se u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci. Nakon sastanka održali su pres-konferenciju na kojoj su govorili o odnosima RS i Rusije.

Dodik je na početku današnjeg obraćanja kazao da je “Republika Srspkae veoma zahvalna Ruskoj Federaciji za veoma principijelan stav u pogledu realizacije i afirmacije Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Želim da odbacim spekulacije i tvrdnje koje čujemo sa druge strane, koje govore o lošem uticaju Ruske Federacije ovdje i da kažem da je Ruska Federacija za nas prijatelj s kojim želimo da razvijamo višestruke odnose na svim pitanjima, prije svega ekonomskom, kulturnom, političkom i svakom drugom”, kazao je Dodik.

Kako je naveo, razgoavralo se odostignućima i planovima za budući rad.

“Ono što je Republika Srpska radila u prošlosti, i na to smo ponosni, jeste da nije dozvolila Bosni i Hercegovini da uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Mislimo da je to nepravedno, da vrijeđa naše bazične interese. Posebnu zahvalnost imamo za dugogodišnje principijelno rusko ponašanje povodom Dejtonskog sporazuma i u okviru Savjeta za implementaciju mira i Savjeta bezbjednosti UN-a”.

Zahvalio se Rusiji zbog toga što su vetom blokirali usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

“Tu se radilo o neistini i Ruska Federacija je to prepoznala i želim da se zahvalim uime srpskog naroda i Republike Srpske. Kao i mnogo stvari prije i to pitanje će za naš ostati vječito kao dokaz našeg prijateljstva”, poručio je Dodik.

Kako je naveo, razgovoralo se i o ekonomskim pitanjima.

“Razgovarali smo i o političkim pitanjima, ključno pitanje je situacija u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Upoznao sam ministra o stabilnoj situaciji u RS na ekonomskom i političkom planu”, naveo je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.